Stipendije dobilo 369 studenata

Vesna Popović
Stipendije dobilo 369 studenata

Banjaluka - U akademskoj 2017/18. godini grad će stipendirati 369 studenata, a rješenje o dodjeli stipendija među prvima juče se našlo u rukama marljive Nataše Bednarčuk, koja studira medicinu.

Ova studentkinja druge godine je dobila stipendiju po osnovu uspjeha na studiju sa prosjekom ocjena 9,33.

- Pored materijalne podrške, ova stipendija je pokazatelj da postoji neko ko cijeni naš trud i zalaganje. Svi studenti koji imaju visok prosjek ocjena znaju da je potrebno uložiti mnogo truda i raznih odricanja da bismo ostvarili takve rezultate - kazala je ova studentkinja Medicinskog fakulteta.

Student Tehnološkog fakulteta Jovana Milašinović kaže da će joj ova stipendija mnogo olakšati studiranje.

- Pomoći će mi oko troškova školovanja, kao što je uplata semestra, ali i prilikom kupovine knjiga - rekla je Milašinovićeva, koja je dobila stipendiju po osnovu socijalnog statusa.

Gradonačelnik Igor Radojičić rekao je da je za studentske stipendije izdvojeno oko 520.000 KM, te da je sa stipendijama za srednjoškolce ove godine ukupno za te namjene izdvojeno 1,5 miliona KM.

- Kada su u pitanju studenti, grad dodjeljuje stipendije po tri osnova: prema socijalnom statusu stipendiju su dobila 233 studenta, po osnovu uspjeha 98 i za deficitarna zanimanja njih 38 - kazao je Radojičić.

On je dodao da su ove godine deficitarni bili nastavni smjerovi fizika i biologija, te zanimanje diplomirani inženjer elektrotehnike, računarstva i informatike.

- Stipendija po osnovu uspjeha na studiju i prema socijalnom statusu iznosi 130 KM, a za deficitarna zanimanja 250 KM - rekao je Radojičić.

Načelnik Odjeljenja za obrazovanje, zdravstvo, omladinu i sport Dragan Banjac kazao je da je izbor stipendista protekao transparentno i da nema nijedne žalbe.

- I od Službe za reviziju javnog sektora RS grad je na osnovu svojih pravilnika i uslova po kojim stipendira studente naveden kao pozitivan primjer lokalne zajednice u RS - naglasio je Banjac.

Azilu potrebni bolji uslovi

Igor Radojičić je rekao da je potrebno poboljšati uslove u azilu za pse, ali da su za izgradnju većeg prostora potrebna sredstva.

- Taj novac pokušavamo obezbijediti kroz vanjske izvore finansiranja. Razgovaramo sa međunarodnim organizacijama kako bismo obezbijedili donacije za gradnju novog azila. U budžetu je trenutno predviđeno samo redovno finansiranje rada postojećih kapaciteta azila i za higijeničarsku službu - rekao je Radojičić.

Broj prijava

475 - stiglo prijava

101 - nije ispunilo uslove

369 - odobreno

Broj odobrenih stipendija

233 - socijalni status

98 - uspjeh

38 - deficitarna zanimanja

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana