Počinje akcija košenja ambrozije u Banjaluci

ATV
Počinje akcija košenja ambrozije u Banjaluci
Počinje akcija košenja ambrozije u Banjaluci

Banjaluka - Uklanjanje ambrozije sa javnih površina započeće u ponedjeljak, 16. jula. Kako su najavili iz Odjeljenja za komunalne poslove, ova akcija, kao i svake godine, obuhvatiće košenje javnih površina na kojima je evidentirana ova korovska biljka.

“Akcijom će biti obuhvaćena sva naselja. Planirano je da do kraja septembra ambroziju kosimo u tri navrata, čime će biti obuhvaćeno ukupno oko 70 hiljada metara kvadratnih javnih površina”, rekli su u Odjeljenju za komunalne poslove, i dodali da je u budžetu Grada za ove namjene izdvojeno 20 hiljada KM.

Ambrozija se najčešće javlja u blizini mjesta gdje se izvode građevinski radovi i određeni prekopi.

“Upravo ćemo i početi akciju na bivšem gradilištu na spajanju Istočnog tranzita”, kazali su u ovom odjeljenju.

Istakli su da akciju uklanjanja ambrozije provode u saradnji sa Komunalnom policijom i Odjeljenjem za inspekcijske poslove, koji će tokom redovnih kontrola opominjati vlasnike dvorišta i parcela da su dužni da ih održavaju.

Inače, vlasnicima parcela se prvo nalaže da u određenom roku suzbiju ili unište korovsku biljku, a onim koji ne izvrše te mjere slijede novčane kazne.

U dosadašnjoj praksi, kontrolnim organima problem su predstavljala dvorišta bez vlasnika ili korisnika i dvorišta, čiji vlasnici ili korisnici trenutno nisu dostupni.

Ovim putem, pozivaju i sugrađane da se uključe u akciju i uklone ambroziju sa svojih privatnih parcela. Najjednostavnije je cijelu zajedno sa korijenom iščupati iz zemlje. U slučaju kada ambrozije ima na većim površinama, preporučuje se košenje i to prije cvjetanja.

Sugrađani mogu prijaviti nadležnim službama ukoliko primijete ambroziju, i to Komunalnoj policiji (051/306-464) ukuoliko je riječ o javnim površinama i Odjeljenju za inspekcijske poslove (051/244-428), ukoliko je riječ o prisustvu ambrozije na poljoprivrednom zemljištu. Na raspolaganju su im i dežurni telefon za prijavu komunalnih problema – broj: 051/244-593 i mobilna aplikacija “Građanska patrola”.

Stručnjaci savjetuju da se ambrozija ukloni prije cvjetanja. Ističu da je polen ambrozije jedan od najjačih alergena u prirodi, te da nije opasna samo po ljude, već i za biljni svijet, jer tamo gdje se ona pojavi, smanjuju se i prinosi poljoprivrednih kultura.

Smatra se da je oko 10 odsto stanovništva alergično na polenov prah ambrozije. Veliku opasnost predstavlja i činjenica da sjeme ambrozije ostaje u zemlji i do 40 godina.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana