Petorostruka radost na kolektivnom krštenju

I. Božić, V. Gajić
Petorostruka radost na kolektivnom krštenju

Banjaluka - Banjalučko Udruženje porodica sa četvoro i više djece organizovalo je i ove godine, povodom Međunarodnog dana porodice, kolektivno krštenje djece u Hramu Hrista Spasitelja.

Riječ je o tradicionalnoj manifestaciji koja se u organizaciji ovog udruženja održava već 11 godina, a ove godine kršteno je petoro djece iz višečlanih porodica.

Predsjednik Udruženja porodica sa četvoro i više djece Jovan Radovanović rekao je da kolektivno krštenje djece organizuju kako bi višečlane porodice lakše podnijele troškove ovog događaja.

- Organizacija kolektivnog krštenja prošla je i ove godine odlično. Jedino mi je žao što su se desile vremenske neprilike zbog kojih smo čak razmišljali da odgodimo događaj. Nažalost, jedna porodica je otkazala prisustvo, tako da smo umjesto desetoro djece imali petoro. Očekivali smo oko stotinak gostiju, ali je dosta porodica otkazalo dolazak zbog vremenskih neprilika - kazao je Radovanović.

Posebna radost i uzbuđenje vladali su među djecom, roditeljima, ali i kumovima koji su imali čast da učestvuju na ovom značajnom događaju.

- Veoma sam ponosan na ovaj dan, jer ovo je najljepši čin u životu svakog čovjeka. Supruga i ja imamo četvoro djece i srećni smo što smo na ovakav način krstili dvoje naših mališana - kazao je Srđan Ćulibrk, čijih je dvoje djece juče kršteno.

- Jedanaesti put zaredom u našem Hramu imamo kolektivno krštenje. To je velika stvar i za crkvu, ali i za grad, a najvažnija je svakako sveta tajna krštenja koju su ova djeca primila - rekao je jerej Nebojša Malešević.

Nakon obreda krštenja, porodice i svi prisutni pozvani su na kolektivni ručak koji organizuje Udruženje porodica sa četvoro i više djece u crkvi Svete trojice. Mališani su dobili od kumova zlatne lančiće i druge darove.

- Kolektivnom krštenju prisustvovali su predstavnici Gradske uprave kojima ovim putem zahvaljujem na podršci i izdvojenim sredstvima za naše aktivnosti. Pozvali smo predsjednicu Republike Srpske, premijera i predstavnike ministarstva, ali zbog vanredne situacije nisu mogli da nam se pridruže - dodao je Radovanović.

Proteklih godina svetu tajnu krštenja na kolektivnoj ceremoniji primilo je 150 djece iz višečlanih porodica.

Planovi

 - Naše udruženje planira Skupštinu republičkog udruženja, okrugle stolove na republičkom nivou da bismo obezbijedili pomoć za porodice sa četvoro i više djece. Omogućićemo djeci stipendije, a ove godine putem našeg udruženja biće im omogućen odlazak na more u Italiju - naveo je Radovanović.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana