Odzvonilo drveću koje predstavlja prijetnju za prolaznike u Banjaluci

Vesna Popović
Odzvonilo drveću koje predstavlja prijetnju za prolaznike u Banjaluci

Banjaluka - Osušena stabala u parkovima i drvoredima u užem gradskom jezgru biće uklonjena narednih dana, jer predstavljaju opasnost za prolaznike, a među prvima će pasti ona koja se nalaze u parku “Petar Kočić”.

U Odjeljenju za komunalne poslove su rekli da je riječ o preventivnoj akciji gradskih službi.

- Oboljela i sasušena stabla predstavljaju potencijalnu opasnost za prolaznike i biće uklonjena na nekoliko lokacija. Na njihova mjesta, tokom jeseni, biće zasađene mlade sadnice - rekli su u ovom odjeljenju.

Kazali su da će komunalne službe danas posjeći dva sasušena stabla u parku “Petar Kočić”. Riječ je o sasušenoj smrči i stablu crnog oraha.

- S obzirom na to da su u pitanju visoka stabla i da je riječ o parku u centru grada, koji posjećuje veliki broj sugrađana, prilikom njihovog uklanjanja komunalcima će pomoći i vatrogasci sa svojom dizalicom - kazali su u ovom odjeljenju.

Istakli su da će takav tempo biti nastavljen i narednih dana na drugim lokacijama, gdje će takođe biti uklanjana sasušena stabla.

- U parku “Mladen Stojanović” biće uklonjena dva bora i jasen. Kod Dječijeg pozorišta RS biće posječena dva potpuno suva duda, a ispred Narodnog pozorišta RS dvije lipe - kazali su u ovom odjeljenju.

Građani pozdravljaju ovu akciju gradskih službi i poručuju da je bolje da trula stabla budu uklonjena nego da se sruše i nekoga povrijede.

- Stara stabla treba posjeći i zamijeniti sadnicama, jer na taj način podmlađujemo gradsko zelenilo i ostavljamo ga generacijama koje dolaze - rekao je Predrag Batić.

Prema ranijim informacijama iz Odjeljenja za komunalne poslove Studija zdravstvenog stanja stabala je pokazala da bi u gradu ove godine trebalo da bude uklonjeno njih 400, jer su trula, ali u gradskoj kasi nema dovoljno novca za te namjene.

Grad u ovoj godini u budžetu ima raspoloživ novac za sječu između 130 i 150 takvih stabala. Prema posljednjim informacijama taj limit je skoro dostignut, jer je u toku ove godine uklonjeno njih 112. Prema informaciji iz Gradske uprave u Banjaluci ima 22.000 stabala zasađenih u alejama, parkovima i naseljima koje održava grad.

Sadnja

Iz odjeljenja su istakli da je ove godine planirana sadnja 300 stabala koja bi trebalo u većini slučajeva da zamijene posječena stabla i uništene sadnice.

Između ostalog predviđena je popuna drvoreda oko Venecija mosta, zatim prema naselju Trapisti, te ka fabrici “Vitaminka”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana