Građevinci “zaposjeli” škole

Miloš Vasiljević
Građevinci “zaposjeli” škole

Banjaluka - Dok marljivi učenici uživaju u čarima ljetnog raspusta mnoge škole “zaposjeli” su građevinci, koji postavljaju fasadu, mijenjaju stolariju i vrijedno obavljaju druge radove, da bi đake od jeseni dočekali što bolji uslovi.

Planirano je da do početka nove školske godine budu završeni različiti radovi u 19 osnovnih i srednjih škola. Jedan od najznačajnijih projekata je obnova Osnovne škole “Vuk Stefanović Karadžić” u Boriku. Kroz projekat energetske efikasnosti u obnovu ove škole biće uloženo oko milion KM, a novac su obezbijedili UNDP i Vlada RS. Direktorica škole Tatjana Vilendečić ističe da se raduje što će centralna škola dobiti potpuno novo ruho, kao i područna škola u Česmi.

- Radnici postavljaju stolariju, fasadu i LED rasvjetu, čime će uslovi u centralnoj školi biti znatno poboljšani, a ušteda energije će biti ogromna. Škola u Česmi će dobiti novu učionicu, pa ćemo nastavu moći organizovati u dvije smjene, dok su do sada zbog nedostatka prostora đaci išli u školu u tri smjene. Nakon učionice riješićemo i problem centralnog grijanja - kazala je Vilendečićeva.

Toplije učionice bi do početka nove školske godine trebalo da budu i u Elektrotehničkoj školi, gdje je u toku zamjena vanjske stolarije. Znatno bolji uslovi će dočekati i đake OŠ “Jovan Cvijić”, a u obnovu ove škole kroz projekat energetske efikasnosti uloženo je 200.000 KM.

I učenici škole “Dositej Obradović” u Obilićevu na jesen će dobiti mnogo bolje uslove, jer su učionice utopljene putem projekta energetske efikasnosti UNDP-a, dok je Vlada RS finansirala nabavku peći za kotlovnicu. Paralelno s tim slijedi i sanacija školskih toaleta, za šta je u gradskom budžetu obezbijeđeno 30.000 KM.

- Fasada je završena u prošloj sedmici, tako da je cijeli objekat uređen da ušteda energije bude na najvišem nivou. Imamo 18 mokrih čvorova, pa su nam bila neophodna dodatna sredstva. Obratili smo se Ministarstvu prosvjete i kulture i oni su nam dali 20.000 KM, dok je 30.000 KM izdvojeno iz gradske kase. I jednima i drugima dugujemo veliku zahvalnost - kazao je direktor OŠ “Dositej Obradović” Dragan Kovačević.

Radovi

Grad je odobrio i novac za rekonstrukciju krovova osnovnih škola i to 40.000 KM za OŠ “Ivan Goran Kovačić”, 34.504 KM za školu “Jovan Dučić”, 30.000 KM za “Miroslav Antić”, te za OŠ “Milutin Bojić” u Mišinom Hanu 19.046 KM.

Za sanaciju mokrih čvorova grad je odobrio OŠ “Branko Ćopić” 17.000 KM, dok je za zamjenu dijela stolarije u OŠ “Đura Jakšić” odobreno 25.814 KM, za sanaciju dimnjaka u OŠ “Petar Kočić” odobreno je 4.000 KM, a za obnovu fasade u područnoj školi u Aginom Selu 18.122 KM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana