dr Nele Karajlić: Knjiga opomena da se rat ne ponovi

Jasmina Perišić
dr Nele Karajlić: Knjiga opomena da se rat ne ponovi

Banjaluka - Ovo je priča o dječaku koji opisuje svoj životni put od doba u kojem je živio, a u kojem je sramota bilo imati, do današnjeg doba u kojem je sramota nemati. Ovo je jednostavno pokušaj da se zaustavi povratak devedesetih i prokletih ratova.

Rekao je ovo na promociji svoje knjige "Fajront u Sarajevu" muzičar, književnik i producent Nenad Janković, poznatiji pod pseudonimom dr Nele Karajlić.

U prepunoj Koncertnoj dvorani Banskog dvora u četvrtak uveče publika je s nestrpljenjem iščekivala da vidi poznato lice, šoumena, pjevača, glumca, a sada i književnika.

Koliki uspjeh je doživjela knjiga "Fajront u Sarajevu" govori činjenica da je u top tri najprodavanije knjige izdavačke kuće "Laguna" još od juna, kada je i izašla. U Koncertnoj dvorani sva mjesta su bila popunjena, a Jankovićevo pojavljivanje izazvalo je buran aplauz i ovacije. Promocija, koja je trajala puna dva časa, a koju je zajedno sa Jankovićem vodio književnik Veselin Gatalo, bila je raj za uši slušalaca, jer je ovaj šoumen svojim humorom i prirodnošću potvrdio onu staru, da su veliki ljudi, ipak, najjednostavniji.

Tako su se nerijetko mogle čuti upadice iz publike, a Janković je i sam odgovarao na sva pitanja koja su mu posjetioci iz publike upućivali. Vratio se zajedno sa Banjalučanima u zlatna doba sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog vijeka kada je rokenrol bila religijska muzika.

Kako je i sam rekao, u knjizi je pričao o jednom zanimljivom vremenu u kojem je jedan svijet nestajao, drugi nastajao, u kojem su se lomili kapitalizam i komunizam. Publika je sa divljenjem slušala sve anegdote sa snimanja "Top-liste nadrealista", o likovima koji su predvidjeli neka nova vremena, o sarajevskoj raji koja je manje-više bila jednaka, ali koja se raspala i sada živi na raznim krajevima svijeta.

- Ovom knjigom govorim o jednom lakom spustu kroz krivine. O dječaku koji je rastao u Sarajevu, koje se spletom okolnosti pretvorilo u mitsku svjetlost, a u knjizi su opisana i smiješna i strašna vremena. Govori o dva junaka. O Sarajevu i meni - rekao je Janković.

Kako kaže, rijetki su oni koji su vidjeli kraj jednog doba i doživjeli početak drugog.

- Dođu vremena kada se svi događaji zgusnu i kada je neminovno to sve staviti na papir. Iskreno, nisam se nadao ovolikoj čitanosti knjige i drago mi je što je dobila pozitivne kritike - zaključio je Nenad Janković.

Novi projekat

Nenad Janković je istakao da je presrećan dobrim odzivom publike na promociji, kao i komentarima na njegovu knjigu.

- Poslije ove knjige u planu mi je i projekat "Soko". To će, akobogda, biti knjiga po kojoj planiramo da snimimo i seriju. U njoj ću govoriti o nastanku novog doba u svijetu muzike, o dobu u kojem nastaje sadašnji turbo folk. Priznajem da poslije ovog uspjeha imam strah kako će publika primiti novu knjigu - rekao je Janković.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana