др Неле Карајлић: Књига опомена да се рат не понови

Јасмина Перишић
др Неле Карајлић: Књига опомена да се рат не понови

Бањалука - Ово је прича о дјечаку који описује свој животни пут од доба у којем је живио, а у којем је срамота било имати, до данашњег доба у којем је срамота немати. Ово је једноставно покушај да се заустави повратак деведесетих и проклетих ратова.

Рекао је ово на промоцији своје књиге "Фајронт у Сарајеву" музичар, књижевник и продуцент Ненад Јанковић, познатији под псеудонимом др Неле Карајлић.

У препуној Концертној дворани Банског двора у четвртак увече публика је с нестрпљењем ишчекивала да види познато лице, шоумена, пјевача, глумца, а сада и књижевника.

Колики успјех је доживјела књига "Фајронт у Сарајеву" говори чињеница да је у топ три најпродаваније књиге издавачке куће "Лагуна" још од јуна, када је и изашла. У Концертној дворани сва мјеста су била попуњена, а Јанковићево појављивање изазвало је буран аплауз и овације. Промоција, која је трајала пуна два часа, а коју је заједно са Јанковићем водио књижевник Веселин Гатало, била је рај за уши слушалаца, јер је овај шоумен својим хумором и природношћу потврдио ону стару, да су велики људи, ипак, најједноставнији.

Тако су се неријетко могле чути упадице из публике, а Јанковић је и сам одговарао на сва питања која су му посјетиоци из публике упућивали. Вратио се заједно са Бањалучанима у златна доба седамдесетих и осамдесетих година прошлог вијека када је рокенрол била религијска музика.

Како је и сам рекао, у књизи је причао о једном занимљивом времену у којем је један свијет нестајао, други настајао, у којем су се ломили капитализам и комунизам. Публика је са дивљењем слушала све анегдоте са снимања "Топ-листе надреалиста", о ликовима који су предвидјели нека нова времена, о сарајевској раји која је мање-више била једнака, али која се распала и сада живи на разним крајевима свијета.

- Овом књигом говорим о једном лаком спусту кроз кривине. О дјечаку који је растао у Сарајеву, које се сплетом околности претворило у митску свјетлост, а у књизи су описана и смијешна и страшна времена. Говори о два јунака. О Сарајеву и мени - рекао је Јанковић.

Како каже, ријетки су они који су видјели крај једног доба и доживјели почетак другог.

- Дођу времена када се сви догађаји згусну и када је неминовно то све ставити на папир. Искрено, нисам се надао оволикој читаности књиге и драго ми је што је добила позитивне критике - закључио је Ненад Јанковић.

Нови пројекат

Ненад Јанковић је истакао да је пресрећан добрим одзивом публике на промоцији, као и коментарима на његову књигу.

- Послије ове књиге у плану ми је и пројекат "Соко". То ће, акобогда, бити књига по којој планирамо да снимимо и серију. У њој ћу говорити о настанку новог доба у свијету музике, о добу у којем настаје садашњи турбо фолк. Признајем да послије овог успјеха имам страх како ће публика примити нову књигу - рекао је Јанковић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана