Zvuci iz cijelog svijeta u Banskom dvoru

Milanka Mitrić
Zvuci iz cijelog svijeta u Banskom dvoru

Banjaluka - Proljećni martovski dani oživjeli su prirodu i u okolinu unijeli zvuke nekih toplijih dana. Prateći ritam muzike proljeća, operski pjevač i bariton Oliver Njego u Banjaluku će donijeti zvuke nota neke lijepe muzike iz cijelog svijeta.

Na repertoaru njegovog koncerta, koji će se održati u subotu u koncertnoj dvorani Banskog dvora Kulturnog centra, naći će se arije i dueti iz svjetski poznatih opera i opereta, napolitanske kancone, srpske i ruske solo pjesme, filmska muzika i srpske šansone. Nastup će početi u 20 časova.

Šarolikosti martovske večeri rezervisane za muziku doprinijeće i sopran Snežana Savičić-Sekulić, te klavirska pratnja Nevene Živković.

Oliver Njego, jedan od najcjenjenijih srpskih operskih pjevača, svoju karijeru je započeo 1980. godine kao član Skopske opere. Solističke dionice u kojima se tada oprobao bile su Fjorelo u “Seviljskom berberinu”, Montenore u “Rigoletu”, Morales u “Karmen” i Frank u “Slijepom mišu”. Studirao je u Skoplju, a magistrirao na Fakultetu muzičkih umetnosti u Beogradu. Samostalni nastupi i solo karijera počeli su 1989. godine, kada je postao zapaženiji zbog brojnih velikih uloga u slavnim operskim komadima. Neke od opera u kojima je iskazao bogatstvo svog glasa su: “Seviljski berberin” Đoakina Rosinija, “Slijepi miš” Johana Štrausa, “Otelo” i “Atila i Don Karlos” Đuzepea Verdija, “Lučija od Lamermura” i  “Ljubavni napitak “ Gaetana Donicetija i “Čarobna frula” Volfganga Amadeusa Mocarta.

Tokom rada u Beogradskoj operi, u periodu od 1989. godine do 2009. godine, bio je učesnik svih gala koncerata Narodnog pozorišta. Njegova izuzetno bogata karijera godinama mu je donosila i brojna priznanja, ali i nastupe širom svijeta. Dva puta (1997. i 1998. godine) osvojio je prvo mjesto na festivalu  “Beogradsko proleće” za starogradske pjesme i romanse. U Sjevernoj Koreji, na Festivalu omladine svijeta, 1999. godine je dobio priznanje za duet s Natašom Jović, ali i nagradu za solo izvođenje.

Njegov glas mogla je da čuje i publika u Sloveniji, Italiji, Mađarskoj, Grčkoj, Kini, Kanadi i Kipru.

Gošća njegovog nastupa u Banjaluci, Snežana Savičić, prvakinja je opere nacionalnog teatra u Beogradu. Na sceni Narodnog pozorišta Savičićeva je debitovala kao Đilda u operi “Rigoleto” Đuzepea Verdija, a na sceni Opere i teatra “Madlenijanum” u ulozi Karoline u operi “Dve udovice” Bedžiha Smetane. Svijet opere joj je na taj način otvoren na velika vrata. Za svoje glasovne sposobnosti i nastupe dobila je brojne nagrade.

Ove godine uručena joj je specijalna “Jubilarna povelja” za izuzetan dugogodišnji umjetnički doprinos Operi i teatru “Madlenijanum”, povodom 20 godina njihovog uspješnog rada. Nastupala je na operskim i koncertnim scenama širom Evrope, a na njenom repertoaru se nalazi više od četrdeset djela. Prije osam godina nastupala je kao gost na koncertu operske dive Monserat Kabalje koji je održan u Beogradu.

Cjelokupnu koncertnu atmosferu upotpuniće klavirska pratnja pijanistkinja Nevene Živković. Ona je stalni muzički korepetitor u Beogradskoj operi, a nastupala je u svim koncertnim dvoranama u Beogradu, širom Srbije, ali i u brojnim evropskim metropolama, u Mađarskoj, Albaniji, Italiji, Danskoj, Austriji, Češkoj i Njemačkoj.

Plakete i zahvalnice

Za svoj dugogodišnji humanitarni rad i više od 800 održanih humanitarnih nastupa dobitnik je i velikog broja plaketa i zahvalnica, među kojima su najznačajnije: Zlatna značka Kulturno-prosvetne zajednice Srbije, “Zlatni beočug” za doprinos u kulturi, Orden Pravoslavne crkve despota Stefana od patrijarha Irineja i dvije gramate od patrijarha Pavla.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana