Звуци Чаробне фруле вапе за оперском салом

Александра Глишић
Звуци Чаробне фруле вапе за оперском салом

Бањалука - Да је снага музике невјероватна још једном су доказали чланови Симфонијског оркестра Академије умјетности у Бањалуци изводећи "Чаробну фрулу у фрагментима".

Чувену оперу славног Волфганга Амадеуса Моцарта млади умјетници извели су под диригентском палицом Бранке Радошевић-Митровић и вођени редитељским потезима Игора Тешића. У улози Папагена нашао се Лазар Радоја, који је бриљирао на сцени показавши и глумачко умијеће, што је публика препознала и наградила дуготрајним и бурним аплаузом.

На висини задатка били су и Владо Данић, Борјана Микавица, Ана Марковић-Малбаша, Ивона Шари, Милица Јеличић, Анета Макањић, Тијана Криваја, Милица Стијепић, Даница Андрић и Стефан Калајџић.

Иако је у четвртак увече било више културних догађаја у Бањалуци, сала Банског двора Културног центра била је претијесна да прими све заинтересоване па је дио публике на ногама пропратио извођење опере.

Бранка Радошевић-Митровић подсјећа да су припреме трајале око два мјесеца, што је, примјећује, јако мало за овакве пројекте.

- Ови услови нису предвиђени за извођење опере, јер потребна је оркестарска рупа. Тада су пјевачи слободнији на сцени, али на волонтерској бази успјели смо заједно све извести - каже Радошевић-Митровић.

В. д. директора Банског двора Културног центра Младен Матовић наглашава да се публика кроз овај концерт поново могла увјерити у потенцијале и могућности студената и професора Академије умјетности.

- Бански двор је од самог почетка препознао квалитет овог пројекта и у границама својих могућности помогао у његовој реализацији - каже Матовић.

Бањалука културни центар

Декан Академије умјетности Санда Додик истиче да је пројекат рађен под покровитељством ове високошколске установе.

- Ово је круна којом заокружујемо ову академску годину. Заиста је велики успјех, поготово што су то све млади људи без неког искуства на сцени. Надам се да ће све ићи у том смјеру да Бањалука као културни центар добије оперску сцену - рекла је Додикова.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана