Зворник: Вече музике Изворника и оркестра из аустријског града Пингауа

Срна
Зворник: Вече музике Изворника и оркестра из аустријског града Пингауа

Зворник - У Зворнику је вечерас одржано музичко вече под називом "Омладина говори музиком" на коме су учествовали чланови зворничког Првог пјевачког друштва "Изворник" и музичког оркестра "Музика пеле Пингау" из аустријског града Пингау.

Сарадник на интернационалном пројекту који финансира Европска комсија и програм "Еразмус плус" Перо Спремо рекао је новинарима да се, у оквиру овог пројекта, врши размјена културе и образовања између Аустрије и БиХ, односно између Зворника и Пингауа.

Спремо је додао да сарадња аустријског локалног оркестра "Музика пеле Пингау" и Првог пјевачког друштва "Изворник" траје од 2015. године.

"Вечерас је са оркестром из Пингауа наступило и неколико студената Музичке академије из Граца", рекао је Спремо, који је и члан Првог пјевачког друштва "Изворник".

Спремо је истакао да је идеја о сарадњи потекла од поручника Валтера Поша из Лот тима Еуфора, који је био на служби у Братунцу, а сада је главни менаџер овог интернационалног пројекта.

"Ово је већ трећа година како заједнички проводимо овај пројекат, у оквиру којег Прво пјевачко друштво жИзворникж наступа код њих, а они код нас", рекао је Спремо.

Валтер Пош је навео да се, осим музике, чланови и једног и другог музичког оркестра истински друже и проводе уз музику.

"Ово музичко вече обогатили смо са неколико студената Музичке академије из Граца који су за пријатеље из Зворника припремили неколико музичких нумера", рекао је Пош и нагласио да ће са задовољством послушати извођење музичких нумера зворничког "Изворника".

Умјетнички директор Првог пјевачког друштва "Изворник" Љубиша Поповић нагласио је да је Градска управа Зворник истински подржала ову сарадњу музичких оркестара Зворника и Пингауа и финснијски сваки пут омогућила музичке наступе и боравак пријатеља из Аустрије.

Подсјетивши да је "Изворник" био у гостима у Аустрији у јулу прошле године, Поповић је рекао да су се чланови ова два музичког оркестра заједно дружили и, прије наступа, обишли средњовјековну тврђаву Ђурђев град, гдје су се у истројском часу упознали са настанком ове тврђаве, као и другим знаменитостима Зворника.

Споразум о сарадњи потписан је у Зворнику 16. фебруара 2015. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана