Зворник: Просвјета издала више од стотину наслова

Срна
Зворник: Просвјета издала више од стотину наслова

Зворник - У зворничкој основној школи "Свети Сава" вечерас је отворена изложба књига, које су објављене у издању Српског просвјетног и културног друштва /СПКД/ "Просвјета" из Зворника.

Предсједник СПКД "Просвјета" Раде Перић рекао је новинарима да је изложено више од стотину књига, које ће у неколико наредних дана моћи да виде посјетиоци на једном мјесту.


"То су већином књиге зворничких аутора које доприносе историјској и културној баштини и града Зворника и Републике Српске", рекао је Перић.

Он је нагласио да је циљ изложбе популарисање издавачке дјелатности, популарисање књиге, као и народних обичаја који су описани у једном дијелу изложених књига.

Истичући да српски и други народи имају своје дивне обичаје које чувају и његују, Перић је подсјетио на народну изреку која каже: "Боље да нестане село, него да нестану обичаји".

"Треба да се вратимо нашим изворним обичајима, да их његујемо, преносимо с кљена на кољено, да нам се не деси заборав који је колективно прихваћен када је у бившем систему забрањен рад националних друштава", рекао је Перић.

Перић је подсјетио да СПКД "Просвјета" основана у Зворнику давне 1907. године и да је активно радила све до 1949. године, када је забрањен рад националних друштава у бившој Југославији.

"Обновили смо СПКД 'Просвјету' у Зворнику на Видовдан 28. јуна и ове године славимо 25. година од обнављања овог друштва", подсјетио је Перић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана