Zoran Baroš, direktor Pozorišta Prijedor: Uz ovakve glumce nema Straha za budućnost

Snežana Tasić
Zoran Baroš, direktor Pozorišta Prijedor: Uz ovakve glumce nema Straha za budućnost

Prijedor - Mladi glumci Siniša Vučićević, Srđan Knjeginjić i Tatjan Binjaš Batoz, kao i već provjerena imena poput Mirele Predojević, Sabine Halilović, Jelene Srksen, Deana Batoza... u ovoj sezoni su pokazali da Pozorište Prijedor ne treba da strahuje za budućnost.

Rekao je ovo za „Glas Srpske“ direktor Pozorišta Prijedor Zoran Baroš osvrćući se na uspjehe ovog teatra u 2017. godini.

- Ako bismo godinu cijenili po nagradama, onda svakako treba spomenuti četiri nagrade na Pozorišnim igrama BiH u Jajcu gdje smo učestvovali sa predstavom „Bunar“ u režiji Darka Cvijetića. Ali ova godina ostaće upamćena i po četiri izvanredne premijere. To su predstave „Bunar“, „Laža i paralaža“, „Sve o ženama“ i koprodukcijska predstava sa Narodnim pozorištem RS „Sabirni centar“ - kaže Baroš napominjući i predstave „Terapija“ Omladinskog dramskog studija „Živko Desnica“ i „Čuda su ipak moguća“, rađenu tematski za novogodišnje praznike.

Prethodni period je, dodaje, u ovom pozorištu zaista bio težak.

- Ansambl je bez dva doajena i nosioca repertoara u posljednje dvije decenije - Radenka Bilbije i Rade Stupara. Glumački, ali i psihološki,  nedostatak njih dvojice bio je zaista ogroman. Odjednom se nađete u poziciji da vam veliki broj predstava više ne funkcioniše, jer su ova dva glumca bili okosnica tih predstava. Ostali smo bez glumaca starijih od 45-50 godina, što diktira repertoarku politiku u budućnosti - naglašava Baroš.

Raspisan je tender za novu audio i vizuelnu opremu u pozorištu, a Baroš podsjeća da je oprema koju sada koriste stara 40 godina. 

- Svakako da će to poboljšati uslove rada. Ali dobre predstave ne pravi ni svjetlo, ni zvuk, ni scenografija, ni kostimi... Dobru predstavu rade glumci i reditelji. Ovo će doprinijeti da te predstave vizuelno budu dovedene do savršenstva - kazao je Baroš.

Najavio je da će već u januaru sa polaznicima škole glume raditi predstavu „Hajduci“, u prvoj polovini februara trebalo bi da počnu probe za predstavu „Gospođica“ po istoimenom romanu Ive Andrića, u režiji Marka Misirače.

Planiraju i predstavu „Šovinistička farsa“ Radoslava Pavlovića, što bi bila osma premijera u ovoj sezoni.

Ljetnja škola

- Već godina organizujemo ljetnju školu glume, koju izvanredno vodi Dean Batoz. Ove godine smo imali zasigurno najujednačeniju i najtalentovaniju generaciju mladih ljudi i nadam se da će neki od njih krenuti put Akademije umjetnosti. Na taj način stvaramo novi glumački potencijal naše kuće, ali i „školovanu“ pozorišnu publiku, kojom se Prijedor uvijek mogao pohvaliti - kaže Zoran Baroš.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana