Зоран Бановић, селектор колоније Сретен Стојановић: Привилегија је свједочити процесу настанка нове стварности

С. Тасић
Зоран Бановић, селектор колоније Сретен Стојановић: Привилегија је свједочити процесу настанка нове стварности

Приједор - Љето је у свијету умјетности, вријеме колонија. Једна се завршава, друга почиње. Послије престижне колоније "Плива" ред је дошао и на још једну значајну смотру. У питању је ликовна колонија "Сретен Стојановић" која своја врата отвара данас на Козари.

Селектор  овогодишњег 12. сазива Зоран Бановић подсјетио је да је један од основних циљева ове колоније продукција и промоција професионалних достигнућа у области ликовних умјетности, али и едукације најмлађе генерације умјетника из наше средине.

- Поред дружења са колегама, истакао бих ону посебну димензију умјетничке интеракције која нуди могућност да са другима подијелите радост коју сте сами осјећали стварајући дјело и при томе откривајући неке нове кутке душе.  Велика је привилегија свједочити процесу настанка  "нове стварности" која, уосталом и разликује умјетност од других облика људског стварања - рекао је Бановић.

Он је додао да је и њему, а вјерује и свим умјетницима част бити учесник овог културног пројекта који је од почетка добро осмишљен и назван именом великана наше ликовне умјетности и педагогије Сретена Стојановића.

Тај податак, сам по себи, додатно обавезује.

Колонија је граду Приједору донијела значајну збирку умјетничких радова која из године у годину расте - нагласио је он

Концепција 12. ликовне колоније "Сретен Стојановић" заснива се на позиционирању класичних ликовних дисциплина у времену неухватљиве експанзије медија новотехнолошке продукције.

- У том смислу, у фокусу наше пажње су сликарство и графика. У којој мјери су ове класичне дисциплине виталне понудиће нам одговоре истакнути умјетници и професори Универзитета уметности из Београда који је једна од најпрестижнијих институција ове врсте у региону - потврдио је Бановић.

На Козари ће до 13. августа стварати Габријела Булатовић, Даниела Фулгоси, Милица Црнобрња-Вукадиновић, Катарина Зарић, Радомир Кнежевић, Весна Кнежевић, Саша Филиповић, Ивана Флегар, Зоран Бановић и Младен Каран као специјални гост колоније.

- Познајући рад свих позваних колега, истакао бих да се ради о умјетницима изразито активним на домаћој и међународној умјетничкој сцени. Томе додајмо и чињеницу да они на својим факултетима предају материју на којој се заснива концепција ове колоније. То су основни разлози за овакав избор учесника. Технике којима ће умјетници материјализовати своје идеје, одређене су концепцијом колоније. Дакле, то су класичне сликарске и графичке дисциплине - рекао је Бановић и додао да ће и он бити активан учесник.

Бирано друштво и окриље Козаре, закључује Бановић, сами по себи су инспиративни.

- Умјетност, прије свега, подразумијева један морални чин, укључујући умјетников став према свијету, друштву, стварима и свијету умјетности. Увијек је посриједи динамички однос према стварности - сматра он.

Ликовна критика

Будући да се ради о скупу стручњака који ће стварати, али и расправљати о одређеној теми, Колонија има карактер симпозијума. Скупом ће координисати Оливера Вукотић, историчар умјетности и ликовни критичар, кустос  УЛУС- а из Београда.

- Као активан учесник ове колоније она ће у тексту за каталог изложбе, сумирати укупне резултате колоније и такође, са аспекта теорије и ликовне критике интензивно радити на промоцији достигнутих резултата - најавио је Бановић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана