Зоолошка прича обогатила репертоар Народног позориште РС: Витез самоће покорен у царству лажи

Александра Глишић
Зоолошка прича обогатила репертоар Народног позориште РС: Витез самоће покорен у царству лажи

Бањалука - Самоћа пада на душу као камен, а усамљени људи попут прогнаника из стварности бјеже у своје мисли као у најскривеније одаје тражећи пут до боље будућности.

Такве душе и витезове тужног лика пером је створио глумац, редитељ и писац Никола - Коља Пејаковић постављајући на сцену Народног позоришта Републике Српске "Зоолошку причу". 

Нажалост, често се деси да такви ликови, не пронађу путоказе и да остану потпуно слијепи и глуви на све око себе или да не успијевају да допру до људи око себе. Трагичне јунаке нашег времена који су свуда су око нас често не примјећујемо јер смо заокупљени сопственим бригама.    Кренувши од истоименог драмског комада Едварда Олбија причу је из Њујорка измјестио у Бањалуку, понудивши публици у новогодишњој ноћи слатко-горку мјешавину емоција обојених животом.

Док је публика сједила на сцени глумци Александар Стојковић као Џери и Жељко Стјепановић као Петар на сједиштима за публику отворили су врата иза којих често не желимо да гледамо иако су то врата нашег првог комшије. Као два краја свијета, Џери, избјеглица из Кључа и подстанар у бањалучком насељу Чесма и Петар, економиста и савјетник министра кроз дијалог дочаравају различите ситуације које изазивају лепезу емоција.    

Стојковић не крије да је јако задовољан реакцијама премијерне публике и напомиње да су жељели да управо на уласку у нову годину понуде људима и нову позоришну причу.

- Бог зна колико људи у овој тешком времену не зна шта ће са собом и бори се са црним мислима. Коља је хтио да пошаље јасну поруку, да су људи отуђени, да нико никог не слуша и да се из тога развијају озбиљни проблеми - рекао је Стојковић.

Иако иза овог глумца стоје године успјешног рада и роле којима одушевљава публику овога пута има захтјевну улогу који је маестрално одиграо. Пролазећи пут од, на први поглед наивца који долази да погледа представу, до трагичног јунака који више нема снаге да се бори са животом оставио је снажан утисак на све који су дошли на премијеру.

Никола - Коља Пејаковић сматра да је отуђење најтежа болест од које данас пати човјечанство.

- Људима су срца хладна, охлађена до краја, готово до смрти. Нема комуникације међу људима, стварне комуникације, већ само привид, слинава коректност и лаж, као врховно божанство... Лаж као врховно божанство... - записао је Пејаковић.

Сцена "Петар Кочић" Народног позоришта РС добила је представу која је нешто ново за бањалучку публику, у сваком погледу, а они који дођу да је погледају имаће јединствен умјетнички доживљај. Баш као и самоћа ни "Зоолошка прича" није лака за душу, али отвара питања која често прећуткујемо, и подсјећа на ствари које смо, иако не бисмо смјели, заборавили.

Умјетнички тим

Сценографију за представу радила је Драгана Пурковић-Мацан, костими су дјело Иване Јовановић, док је асистент редитеља Драгана Ђедовић. Никоља - Коља Пејаковић адаптирао је и режирао дјело Едварда Олбија, једног од најзначајнијих и најутицајнијих америчких драмских писаца. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана