Змијањски вез у Санкт Петербургу

Срна
Змијањски вез у Санкт Петербургу

Бањалука - Помоћник министра за културу Републике Српске Тања Ђаковић отворила је данас у Санкт Петербургу изложбу “Змијањски вез-свјетско нематеријално насљеђе” којом се Музеј Републике Српске први пут представља у Руској Федерацији и то изузетним културним насљеђем које баштини у свом фундусу.

Ђаковићева је навела да се посебност Змијањског веза огледа, не само у орнаментици и модро плавој боји, него и у начину настанка посебном техником третирања биља на камену.

Она је истакла да је Змијање острво једног пркосног, кршевитог краја, једнако пркосног народа који је вијековима одолијевао разним окупацијама, успијевајући да остане нетакнут и скривен од остатка свијета, саопштено је из Министарства просвјете и културе Републике Српске.

“Змијање је метафорички приказ ове земље у малом и њеног отпорног, храброг народа, јаког карактера и њежне душе. Зато не чуди да је управо у овом крају, у потпуној изолацији од остатка свијета, простора и времена, настало једнако комплексно дјело умјетности које постоји као рефлексија народа из којег је потекло - једноставно, одважно, елегантно и снажно”, нагласила је Ђаковићева.

Она је подсјетила да је на Унескову листу нематеријалне свјетске баштине Змијањски вез уврштен 26. новембра 2014. године као прво дјело из БиХ уписано на Унескову Репрезентативну листу нематеријалне културне баштине човјечанства.

“Захваљујући преданом раду наших чувара традиције и мајстора овог веза, Музеју Републике Српске и Раденки Јунгић, модро плава нит на бијелој подлози у отмјеној комбинацији разиграног, а истовремено прецизног геометријског дизајна, постала је синоним за културу Републике Српске и један од њених најбољих амбасадора”, рекла је Ђаковићева.

Изложба “Змијањски вез-свјетско нематеријално насљеђе”, која је отворена у Музеју Хлеба у оквиру манифестације “Дани културе Републике Српске у Санкт Петербургу”, састоји се од 65 тродимензионалних предмета, 20 банера са фотографијама Змијањског веза и три велика постера.

Посјетиоци ће моћи видјети и дигитално представљену изложбу, као и документарни филм о упису Змијањског веза на Унескову листу, а у току изложбе биће реализоване и радионице Змијањског веза.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана