Zmijanjski vez sačuvan od zaborava

Željka Domazet
Zmijanjski vez sačuvan od zaborava

Sarajevo - Generalni direktor UNESCO-a Irina Bokova u petak je u zgradi Predsjedništva BiH predsjedavajućem ove institucije Mladenu Ivaniću uručila sertifikat o upisu zmijanjskog veza, kao nematerijalnog dobra i nasljeđa čovječanstva, na UNESCO listu nematerijalne svjetske baštine.

Ivanić je potom taj sertifikat uručio direktoru Muzeja Republike Srpske Nadi Puvačić.

On je rekao da postoje dva razloga zbog kojih je Bokova u BiH, da je jedan od njih uručenje ovog sertifikata, a drugi obilježavanje desete godišnjice otkako je most u Mostaru na UNESCO listi kulturnih dobara svijeta.

- Kao neko ko dolazi iz Banjaluke izuzetno sam ponosan i zahvalan ljudima iz Muzeja RS, koji su vrijedno radili na tome da se zmijanjski vez nađe na ovoj listi. Iako nisam stručnjak u ovoj oblasti, riječ je o izuzetno komplikovanom i vrijednom vezu na bijeloj podlozi sa plavom trakom sa krstovima, a za ovaj vez postoji i živuća škola, što je bio i razlog da smo dobili ovaj sertifikat - rekao je Ivanić.

Dodao je da desetogodišnjica od proglašenja mosta u Mostaru, koji je pod zaštitom UNESCO-a, isto tako značajan datum.

- I ovaj vez i most u Mostaru šalju pozitivnu poruku iz BiH. Ponosni smo jer smo dali značajan doprinos kulturi u svijetu - rekao je Ivanić.

Bokova je konstatovala da njena posjeta znači da UNESCO nastavlja da podržava BiH.

- Vjerujem da će biti i dodatnih upisa na listu. Izgradnja mostova u BiH i Stari most u Mostaru i figurativno doprinose unapređenju odnosa u BiH. Desetogodišnjica upisa Mosta u Mostaru na reprezentativnu listu je značajna, pogotovo zbog činjenice da se svuda po svijetu ruše mnoge kulturne vrijednosti. Značajno je da je i zmijanjski vez na listi nematerijalne kulturne baštine i razgovarala sam sa svojim domaćinima i o tome da u BiH ima još nekih primjera slične vrste koje BiH može ponuditi zbog kulture različitosti koja ovdje postoji - rekla je Bokova.

Prijedlog i kandidaturu zmijanjskog veza za reprezentativnu UNESCO-ovu listu nematerijalnog kulturnog nasljeđa od značaja za čovječanstvo pripremao je Muzej Republike Srpske, zajedno sa mnogim drugim pojedincima i institucijama koje u radionicama čuvaju ovaj plavi vez od zaborava.

Među njima je i Radenka Jungić, Banjalučanka koja je proslavila zmijanjski vez. Ona kaže da se u proteklim mjesecima, od kada je ovaj vez pod zaštitom UNESCO-a, za nju ništa značajno nije promijenilo.

- Ja sam tu gdje jesam. Niti sam šta očekivala niti šta očekujem, radim onako kako sam i do sada radila. I sigurno ću tako raditi. Suviše je ovo prepoznatljivo, pa me ljudi, koji me znaju više od 15 godina zovu zato što žele taj rad, a ne zato što je na UNESCO-ovoj listi - kaže Radenka Jungić.

Ona naglašava da je prihvatila da bude dio cijele priče kada su joj se obratili etnolozi Muzeja Republike Srpske za mišljenje i odobrenje da se njeni radovi nađu na kandidacionoj listi. Kaže da joj je cilj da se tradicija ovih prostora pokaže svijetu.

Unikatni radovi sa motivima plavog veza u posjedu su mnogih umjetnika, među kojima su Monika Beluči, Peter Handke, Matija Bećković, Rajko Petrov Nogo, Slobodan Trkulja, te Arsen Dedić i Gabi Novak.

Šta je zmijanjski vez

Riječ je o specifičnoj tehnici koju su praktikovale žene u Zmijanju, selu kod Banjaluke. Koristi se za ukrašavanje domaćinstva i ženske odjeće, među kojima se nalaze i vjenčanice, marame, haljine i posteljina. Rađen je u četiri tehnike veza, a to su prorlak, podvlakno, prutalačka i krstačka tehnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana