Zlatno jaje filmu Stela maris

Aleksandra Madžar
Zlatno jaje filmu Stela maris

Mokra Gora - "Zlatno jaje" za najbolji film na ovogodišnjem "Kustendorfu" pripalo je francuskom filmu "Stela maris" mladog reditelja Đakoma Abrucezea, "Srebrno jaje" srpskom filmu "Torba" Marka Sopića, dok je "Bronzano jaje" dobio film "Kitova dolina", islandskog reditelja Gudmundura Arnara Gudmundsona.

Nagrade su dodijeljene na ceremoniji zatvaranja festivala. Dodjeljujući priznanje, član žirija, producent Aleks Garsija, rekao je da je film mladog Abrucezea pravo iznenađenje, ali i napomenuo da su svi učesnici u zvaničnoj konkurenciji festivala pobjednici.

- Svako od vas može biti ponosan i srećan zbog onog što radi i svako od vas je pobjednik - rekao je Garsija.

Abruceze nije krio uzbuđenje zbog ovog priznanja, ali je kroz šalu rekao da je nagradu očekivao, te upitao može li sada da dobije srpski pasoš.

Specijalnu nagradu dobio je egipatski film "Posljednja inauguracija javnog toaleta na 375. kilometru" reditelja Omara el Zohairija, za koji je francuska producentkinja Klodi Osar rekla da pokazuje kako jedan mali detalj može izazvati pravu dramu.

Radnja nagrađenog filma smještena je u zaboravljeno italijansko selo pored Sredozemnog mora gdje se održava godišnji vašar. Svi lokalci su na plaži, gdje čekaju da preko mora stigne tradicionalni iluminirani kip morske zvijezde (Stella maris). To je priča o zanatliji, njegovoj kćeri, jednookom gradonačelniku, vatrometu kao oružju i značaju ulične umjetnosti za revoluciju.

Film u režiji mladog islandskog umjetnika Gudmundura Arnara Gudmundsona "Kitova dolina", koji se ovjenčao "Bronzanim jajetom", prikazuje snažnu povezanost dva brata koji žive u udaljenom fjordu sa roditeljima. Taj svijet je prikazan kroz oči mlađeg, prateći ga na putovanju koje predstavlja prekretnicu u njihovim životima.

Prije nego što su objavljena imena, čovjek koji zviždi Rade Zdravković odzviždao je tri numere, a kragujevačko Akademsko kulturno društvo "Svetozar Marković" izvelo je splet igara iz Šumadije, kao i numeru "Vranje".

Pored Klodi Osar i Aleksa Garsije, članica ovogodišnjeg žirija bila je direktorka Britanskog filmskog instituta Amanda Nevil. Nagradu "Vilko Filač" za najbolju kameru dobila je Ana Marija Viznea za film "Ringišpil", a o toj nagradi odlučio je žiri u kojem su bili Goran Volarević i Ištvan Borbaš.

Prije uručivanja nagrada, Emir Kusturica dodijelio je posebno priznanje producentkinji Klodi Osar. Za priznanje "Drvo života" koje je primila Osarova je rekla da je to najznačajnija nagrada u njenom životu i da je veoma dirnuta jer "Kustendorf" smatra izuzetnim festivalom, a Kusturicu velikim čovjekom, stvaraocem i umjetnikom.

- Kod nas nema bilborda, reklama, ničega što bi podsjećalo na komercijalnu stranu priče. Ovdje slavimo film i muziku i zato nema mjesta kao što je "Kustendorf" - kazao je Kusturica.

On je festival zatvorio pozivom autorima svih 17 filmova i članovima žirija na zajedničko slikanje.

"Torba"

Film srpskog reditelja Marka Sopića "Torba", po scenariju Vuka Ršumovića, u kojem naslovne uloge tumače velika Vesna Trivalić i Nemanja Oliverić, prati priču žene koja nalazi torbu punu namirnica na ulici. Stavlja je u auto i obeshrabrena svojim životnim problemima zaboravlja na nju. Vozi torbu u svom automobilu dva dana. Kada najzad izvadi torbu, u njoj pored namirnica pronalazi još nešto.

Mihalkov

Ruski režiser Nikita Mihalkov rekao je da ukoliko Rusija ne izdrži sankcije, može se smatrati da je čovječanstvo propalo, odnosno propašće slovenski svijet.

- Postoji u Rusiji jedna stara poslovica koja kaže - nadaj se boljem, ali uvijek budi spreman na gore. Ruski narod je spreman da izdrži mnogo toga i oni koji kreiraju sankcije Rusiji to moraju da znaju - rekao je Mihalkov.

Slavni ruski režiser je dodao je da su on i srpski režiser Emir Kusturica "braća po oružju" i da je upravo zbog toga došao na filmsko-muzički festival "Kustendorf" na Mećavniku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana