Zlatna sova Anđelku Anušiću

Aleksandra Madžar
Zlatna sova Anđelku Anušiću

Banjaluka - Roman "Glasovi sa granice" Anđelka Anušića proglašen je pobjednikom ovogodišnjeg konkursa Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva "Zlatna sova" za najbolji neobjavljeni roman.

Ovu odluku saopštio je žiri na pres konferenciji održanoj u petak u Banjaluci u prostorijama Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva. O najboljim romanima, ovaj put, odlučivali su Sanja Macura, Duško Pevulja i Mirko Vuković. Druga nagrada otišla je u ruke Milanu Jankoviću za rukopis "Homoljski Dilindžer", dok je na trećem mjestu roman "Čudovište iz Savskog jezera" autora Vojislava Todorovića.

- "Glasovi sa granice" roman je u romanu o, između ostalog, Republici Srpskoj Krajini, o Bljesku i Oluji (koji su  imena likova), o rasijanju i nestajanju. U njoj traktorska prikolica, ispod čije cerade izviruje jedanaestogodišnji Priban Sužnjević, prerasta u kopnenu arku u kojoj se nosi sve što se ponijeti može i izvan koje bespovratno ostaje gotovo sve što se posjeduje - navodi se u saopštenju žirija.

Prema toj kopnenoj arci, navodi žiri, sve se mjeri na ono prije i ono poslije nje.

- Ovaj opsežni rukopis, u kojem se kroz porodično koljeno koje seže do kurđepa/kurđepe literarizuju životne sudbine i tamni istorijski i vremenski  velovi Vojnih Graničara/Vojne Krajine, s obje strane Une i Save, do kraja dvadesetog vijeka, neminovno je vodilo autorovom neprestanom "osvrtanju" i poniranju u integral srpskog civilizacijskog kruga na prostoru Balkana, jer je Vojna Krajina i ono što se u njoj dešavalo u korijenu naših današnjih ukupnih životnih, društvenih, kulturoloških i mnogih drugih antinomija - ističu članovi žirija.

Kada je riječ o romanu "Homoljski Dilidžer", koji  se ovjenčao drugom nagradom, objašnjavaju da je u njemu autor u srpsku literaturu na velika vrata uveo jednu svježu, nerabljenu temu iz "skorije srpske istorije".

- Tema "zakasnjele" hajdučije u, uoči i nakon "Prvoga rata" i, prije svega, homoljskog odmetnika Ivana Babejića široj javnosti postala je poznata zahvaljujući publicisti Voji Marjanoviću, ali tek ovim romanom ostvaruje svoj puni kapacitet. Blagodareći organskoj podudarnosti sa jednim popularnim klasičnim sineastičkim žanrom, autor uspijeva da ispriča uistinu "epsku filmsku priču" o životu i misterioznoj smrti čovjeka nazvanog "Gorski car" koji, kako se u romanu veli, "otima potkoženoj bogaštini i pomaže izgladnele ubožnike" - objasnio je žiri.

"Čudovište iz Savskog jezera", za koje je Vojislav Todorović dobio treću nagradu, utemeljeno je na zanimljivoj i intrigantnoj priči.

- Fabularna osa djela objedinjuje više sižejnih linija i narativnih planova, što značajno usložnjava i kvalitativno obremenjuje kazivanje. Autor razobličava, komičnim sredstvima, te alegorijskim projekcijama, dva dominirajuća fenomena našeg vremena: virtuelnu medijsku stvarnost i mistifikatorski odnos prema svijetu - zaključak je stručnog žirija.

Uručenje nagrada najboljima biće održano 4. septembra, kada se obilježava Dan zavoda za udžbenike i nastava sredstva u Istočnom Sarajevu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana