Златна Сова Илији Гајици из Београда

Срна
Златна Сова Илији Гајици из Београда

Бањалука - У Бањалуци је вечерас одржана свечаност поводом додјеле књижевне награде "Златна сова" Илији Гајици из Београда за дјело "Војник ничије војске", за најбољи необјављени роман на конкурсу Завода за уџбенике и наставна средства Републике Српске.

"Конкурс за ову награду је јединствен на овим просторима, јер пружа прилику људима који пишу, а немају познанства са жважнимж људима да би објавили своју књигу. Корупција је овдје искључена, а таленат је на снази", рекао је Гајица новинарима.


Другу награду на конкурсу Завода за уџбенике и наставна средства Републике Српске добила је Славица Ердељановић Цурк из Ниша за роман "Рукавица", а трећу Радисав Милић из Смедерева за дјело "Киша и млеко".

"Много ми значи награда, јер сам чула да је ово један од најпоштенијих конкурса који могу да се замисле", рекла је Ердељановићева, која је и професор ликовне умјетности.

Министар просвјете и културе Републике Српске Дане Малешевић у обраћању публици захвалио је Заводу за уџбенике и наставна средства Српске што користи српско писмо.

"Завод је једна од кључних институција за функционисање васпитно-просвјетног система Српске, а овај конкурс и награда унапређују цјелокупно издаваштво и српску књижевност. Ова награда и конкурс су подстрек младим и неафирмисаним ствараоцима да објављују, што је веома значајно", рекао је Малешевић и честитао лауреатима.

Директор Завода за уџбенике и наставна средства Српске Раде Ристовић је, поводом 25 година успјешног рада ове установе, поздравио бројне љубитеље писане ријечи и изразио наду да ће "Златна сова", као и Завод, и даље трајати.

"Ријеч је о највећој књижевној награди у Српској, па и у региону, а године иза нас говоре да је на наш конкурс до сада стигло више од 500 рукописа из Српске и Србије, региона, Америке, Канаде и Аустралије", истакао је Ристовић.

Предсједник жирија "Златне Сове" Сања Мацура навела је да је на овогодишњи конкурс стигло 50 рукописа, од којих је 47 испунило услове, а седам је било у ширем избору.

"Изабрана су три заиста квалитетна романа којима се издавач може поносити", рекла је Мацура.

У образложењу трочланог жирија који су, осим Мацуре, чинили Душко Певуља и Мирко Вуковић наводи се да је сиже рукописа "Војник ничије војске" љубав између два брата, те да је на томе полазиште и исходиште српског /зло/времена с краја претходног и почетка овога вијека, тако испуњеног невољама да га је можда најлакше било преспавати.

Жири је навео да ауторка Славица Ердељановић Цурк из Ниша у рукопису "Рукавица" успијева да исприча комплексну причу о никад до краја докученим мушко-женским односима и сапатничком разумијевању двије жене које је на размеђи прошлог и овог вијека спојила једна рукавица.

Наведено је и да рукопис "Киша и млеко" Радисава Милића из Смедерева лута руским пространствима спајајући мирисе родне куће и оне у којој се мре, млијека са дјетињег длана и руке која може да убије...

Вечерашњој промоцији дјела у Културном центру Бански двор и уручењу књижевних награда "Златна сова", које се додјељују већ пет година, присуствовали су и предсједник Академије наука и умјетности Републике Српске Рајко Кузмановић и директор Педагошког завода Српске Предраг Дамјановић, те бројне званице из културног, јавног и друштвеног живота Бањалуке и Републике Српске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана