Жељко Еркић игра у серији Косем Султан: Глумац из Бањалуке на црвеном тепиху у Истанбулу

Александра Маџар
Жељко Еркић игра у серији Косем Султан: Глумац из Бањалуке на црвеном тепиху у Истанбулу

Бањалука - Глумац Народног позоришта Републике Српске Жељко Еркић у посљедњих неколико мјесеци много је путовао у Турску. Разлог за то свима је већ добро познат - добио је улогу у турској серији "Косем Султан" која ће, по свему судећи, бити једна од оних, чија се сљедећа епизода у неизвјесности ишчекује.

Ових дана, тачније у четвртак, 12. новембра, требало би да буде премијерно приказана прва епизода серије у једном од највећих и најбољих биоскопа у Истанбулу, па се Еркић са нестрпљењем спрема са велику премијеру и црвени тепих. Послије гламурозне премијере и турска јавност ће имати прилику да погледа дуго најављивану серију.

Нашем глумцу припала је и на неки начин посебна част јер прва сезона серије, која ће имати тридесет епизода, почиње и завршава се сценама у којима је Еркић у центру пажње. Једног од омиљених глумаца у националном театру у овој серији имаћемо прилику да гледамо у десет епизода.

О својој улози оца главне јунакиње Косем, који је по историји био православни свештеник, Грк, али је у серији богати трговац којем Османлије отимају кћерку, Еркић је већ раније говорио, а  за "Глас Српске" подијелио је утиске са снимања, дружења, о продукцији серије и свему ономе што је утицало на њега као глумца и човјека.

- Четврти пут када сам отишао тамо да снимим трећу епизоду, сазнао сам неке ствари о продукцији. Та њихова продукција је најјача у Турској, а заузима треће мјесто у Европи. Све је на јако виском нивоу - прича Еркић.

Снима се најскупљим и најпознатијим камерама које дају савршену слику, све је организовано, брига о глумцима је на завидном нивоу, звук је беспријекоран и када се све сабере и одузме, то је један сет који парира свјетским стандардима. Објаснио је да једна епизода траје сат и по до два, али да се те епизоде када дођу на наше тржиште сијеку на три.

- Па, нама онда изгледа као да серија траје "десет година". Код њих се свака епизода приказује једном недјељно и то је као филм, премијере су увијек у биоскопу, а послије тога се емитују на телевизији - казао је Жељко.

На серији раде редитељи који су режирали "Сулејмана Величанственог".

- Ова млада екипа глумаца са којом ја радим појављује се само у првој сезони, јер се сада приказују догађаји када су сви они били млади, касније са снимањем настављају старији глумци - објашњава Еркић.

Одлазак у Турску је, признаје, велико искуство за њега као глумца.

-  Играм на грчком који познајем, а на енглеском се споразумијевамо на сету. Огромно је искуство и у смислу учења и напредовања у каријери, а за човјека због разбијања предрасуда - прича Еркић.

Посебно му је било занимљиво то што је осјетио какав је високи ниво глумачког посла.

- Тога нема код нас, ни у Србији, ни у Хрватској. У току једног снимања прелетиш три државе. Снимамо у Истанбулу, па одлетимо авионом за Грчку да снимимо неке сцене. Све је јако забавно, инспиративно, што ме мотивише да радим и извучем оно најбоље из себе - истиче Еркић.

Одушевљење његовом глумом није изостало ни у Турској. Редитељи су се већ распитивали колико добро познаје турски, савјетовали му да учи, јер ће за њега бити још посла у Турској. Све се то десило послије снимања једне напорне сцене у којој му отимају кћерку.

- Знао само како отприлике то треба да изгледа. Било је јако напорно, требало је да се борим са њима, да се давим, а по завршетку сцене редитељка ми је рекла како су сви били дирнути мојом глумом. Питала је за мој турски, те рекла да имам добру перспективу код њих. Био сам јако срећан - поносно прича млади глумац.

У разговорима о схватању глуме Еркић је скромно говорио да је глума једноставна, те да само треба и мало препуштања.

Међутим, редитељи су га и ту дочекали са комплиментима, да можда свако може бити глумац, али ријетко ко тако добар као он.

- Ту су ми, признајем, уши нарасле - кроз смијех прича Еркић.

Позитивна искуства

Људи су, како каже Еркић, отворени за сарадњу, за разговор о свему, а дотакли су се и тема о различитости наших религија и култура.

Лик Косем

- Њима је лик Косем посебно занимљив јер је она из православне породице, а када су је отели и одвели у харем, у њу се заљубио слутан Ахмет који је такође био млад. Косем је код оца трговца имала све и није као остале дјевојке, које су дошле из сиромаштва и којима је у харему било одлично, жељела да остане ту, због тога се султан у њу и заљубио. И њена мајка била је православка - објаснио је Еркић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана