Zbirka Branimira Kršića promovisana u Banjaluci: Govorne mane terapija u stihu

Aleksandra Madžar
Zbirka Branimira Kršića promovisana u Banjaluci: Govorne mane terapija u stihu

Banjaluka - Poezija je jasan dokaz života. Ako je vatra tog života rasplamsana, poezija je samo pepeo.

Govorio je tako Branko Miljković dokazujući time snagu čovjekovih misli, a jasan dokaz da možda najljepše o pjesniku može da govori pjesnik pokazali su u srijedu uveče u stanu Kordunaške 22 tvorci stihova Branimir Kršić i Milan Rakulj.

Baš kao i svaki umjetnik koji smatra da njegova djela svijetu mogu da kažu mnogo više od njega samog, takav je i Branimir Kršić, pa je ekipa Art kluba "Prostor" imala težak zadatak da ga nagovori da predstavi svoju četvrtu zbirku poezije "Govorne mane". Ipak, na radost svih onih koji cijene njegovo pisanje, pristao je i svojim stihovima započeo druženje sa čitaocima.

U pauzama od poezije o Kršićevoj poeziji govorio je njegov prijatelj po peru Milan Rakulj.

- Branimir Kršić je onaj koji brani duševni mir. On je mirni branilac slutnji i zabluda poezije s jedne i onaj koji krši, lomi, slama, razbija, kida i prelama rečenice sa druge strane. Onaj koji odudara od normalnog, običnog načina izražavanja - govorio je nadahnuto Rakulj, ističući da bi se književni kritičari morali dobro pomučiti da otkriju da li je Kršić kao diplomirani i, kako sam sebe naziva, nepopravljivi filolog, pjesnik jezika ili pjesnik nadahnuća, te da je prava rijetkost da je neko podjednako dobar u te dvije stvari kao što je on.

U "Govornim manama" autor preispitujete gramatiku i smisao govora, tumači knjige, pjeva o rušiteljima i nerođenoj djeci, a sve to povezuju niti "što se pod kožom ježe". Ipak, smatra Rakulj, a Kršić se slaže, da je ova knjiga otkrila jednog novog Branimira.

- Ova knjiga svakako znači da su neke stvari legle na svoje mjesto i predstavlja zatvaranje jednog kruga, jedne cjeline koja je začeta još u prvoj knjizi. Ovaj rukopis jeste sve prethodno iskustvo na jednom mjestu. Pitam se šta će doći kasnije. Mada, lirika je danas nepravedno zapostavljena - kazao je Kršić.

U poluformalnom razgovoru pjesnici su po završetku promocije sa publikom pričali o slobodnom i rimovanom stihu, snazi jezika, poezije i generalno o smislu i ulozi umjetnosti u današnjem vremenu.

Izlazak iz igre

Povlačim priču: istine i laži

napuštam riječi u jezičkoj lutnji,

razlog za sebe tražiću u ćutnji

što oprost ište, al' oprost i znači.

Što ikad rekoh - sad više ne važi.

Iskorijeniću usne običaje

brbljanja jer su od pameti jači

(taj zvuk što šteti duže no što traje)

Sabraću krv i ukloniti talog

od slova što se u žilama slego;

sam se sa sobom sliti u dijalog,

naći tišinu prostranih aleja...

Ne napustiti moć govora, nego

osmijehom reći i ćutati njime -

gramatika je skup praznik ideja...

(Pamtim tek slova za vlastito ime!)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana