Завршено снимање филма Посљедњи херој о Хосеу Мухики

Срна
Завршено снимање филма Посљедњи херој о Хосеу Мухики

Београд - Прослављени српски режисер Емир Кустурица рекао је да је завршио снимање документарног филма "Посљедњи херој" о бившем уругвајском предсједнику Хосеу Мухики и додао да се нада да ће филм бити готов до Филмског фестивала у Венецији у септембру.

Кустурица, који је двоструки добитник "Златне палме" у Кану, своје најновије филмско остварење описао је као кулминацију дугогодишње љубави према латиноамеричкој љевици која данас има свега неколико хероја.


"Рођени сам идеалиста. Изградио сам визију свијета која је везана за људе којима сам се дивио још у младости, од Че Геваре до Фидела Кастра. С обзиром на то да нисам могао да снимам са њима двојицом, када сам чуо за човјека који је био предсједник и још вози трактор и поправља своју кућу, рекао сам: То је мој човјек. И нисам погријешио", рекао је Кустурица за агенцију АФП.

Према његовим ријечима, поједини људи у Уругвају не воле то што Мухика ради, што је нормално. "Ипак, он је популаран широм свијета, мада није популаран колико бих ја желио", истакао је Кустурица.

Он је навео да је снимајући филм о Мухики желио да допре до дубоке везе између његове личности и његове везаности за земљу.

"Он је скоро религиозно повезан са земљом. Компликована историја ове земље и било које друге земље сажета је у Мухикином искуству", објаснио је Кустурица.

АФП наводи да Кустурица у филму комбинује интервјуе са архивским материјалом, а фокус је на посљедњем дану Мухикиног предсједничког мандата.

Мухика је, говорећи о Кустуричином дјелу, рекао да ће његов филм помоћи људима да боље упознају Уругвај. "Уругвај има много да понуди свијету. Надам се да ће филм послати поруку понизности и посвећености", истакао је Мухика.

Хосе Мухика је свјетски познат постао од 2010. до 2015. године када је био на челу Уругваја, а живио у трошној кући, возио своју стару "фолксваген бубу" и већи дио своје плате донирао у добротворне сврхе.

Најсиромашнији предсједник у свету, како су га својевремено назвали поједини медији због његовог скромног живота, пажњу је током свог мандата привлачио критикујући капитализам и комунизам на међународним самитима и у УН.

Хосе Мухика је током шездесетих и седамдесетих година прошлог вијека био вођа герилског покрета "Тупамарос", који је био инспирисан кубанском револуцијом.

Провео је 14 година у затвору у врло тешким условима. Ослобођен је 1985. године, након чега је прво био министар, а касније постао предсједник, све вријеме настављајући да ради на својој фарми недалеко од Монтевидеа. /крај/сас

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана