Завршени пјеснички сусрети Прљача 2017:Најљепшу пјесму написао Иван Гаћина из Задра

Срна
Завршени пјеснички сусрети Прљача 2017:Најљепшу пјесму написао Иван Гаћина из Задра

Дервента - У Дервенти су одржавањем централне манифестације у Центру за културу завршени 16. Међународни илиндански пјеснички сусрети "Прљача 2017", у организацији Српског књижевног клуба "Вихор".

Промовисан је зборник "Вихор пјесме над Укрином", а пјесници учесници говорили су стихове пјесама које се налазе у зборнику.


Иван Гаћина из Задра, који је написао најљепшу пјесму "Поезија воде", званично је проглашен побједником овогодишњих сусрета.

"Први пут сам у Дервенти. Хвала организаторима и свима који су помогли да манифестација буде одржана. Јако лијепи сусрети и вјерујем да ћемо се дружити и наредних година", рекао је Гаћина, након преузимања награде, ручног рада скулптора Саше Богдана из Дервенте.

Гаћина је изразио наду да ова манифестација "зближава људе" и да ће "расти преко љубави и пријатељства".

Награђени су и чланови "Вихора" из Дервенте Боро Петковић, који је написао најљепшу пјесму о укринском цвијету "Прогледај", и Слободан Лејић који је написао најшаљивију пјесму "Прогутала штука сома".

Сусрети пјесника почели су синоћ окупљањем пјесника на Тргу, а потом и дружењем на градској плажи "Патковача" гдје су учесници говорили стихове из пјесама по властитом избору.

Повеља "Вихора" уручена је Јавном предузећу "Дервентски лист", а предсједник Српског књижевног клуба "Вихор" Савко Пећић уручио ју је вршиоцу дужности директора и главног уредника Чеди Вујичићу.

Повеља Клуба додјељења је и народном посланику Игору Жунићу, који из оправданих разлога данас није присуствовао свечаности.

Пећић је рекао је да је ово дружење постало препознатљиво и веома цијењено у региону.

"Окупити више десетина пјесника у данашње вријеме на једном мјесту веома је изазовно, а наш клуб то успијева низ година", додао је Пећић.

Он је подсјетио да су сусрети од почетка замишљени да шаљу поруку о очувању природних љепота, посебно ријеке Укрине, као и да се укаже на све негативне појаве, што на најбољи начин могу учинити пјесници својим стиховима.

Најмлађи учесник манифестације је дванаестогодишња Евита Бојковац из Дервенте, а присутни су били и Драгица Грбић из Вишеграда, Јока Милошевић из Београда, Бранимир Митровић из Њемачке, те пјесници из сусједних општина и чланови "Вихора" из Дервенте, који је организатор ових сусрета.

Пјеснички сусрети се одржавају под покровитељством начелника општине Дервента Милорада Симића.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана