Završen peti Boljšoj festival

Srna
Završen peti Boljšoj festival

Mokra Gora - Festival ruske muzike "Boljšoj", koji je na Mećavniku na Mokroj Gori okupio mlade talentovane muzičare iz Republike Srpske, Srbije i Rusije, svečano je zatvoren dodjelom nagrada najboljim takmičarima.

Na petom festivalu po redu, "Zlatna matrjoška" u konkurenciji takmičara od 18 do 25 godina sinoć je pripala kvintetu harmonika Fakulteta muzičkih umjetnosti Istočno Sarajevo, srebrna Anji Malkovoj iz Novog Sada, a bronzana Ivani Damjanov iz Novog Sada.


U konkurenicji od 13 do 17 godina, pobjednik je Svetlana Zvirjeva iz Sankt Peterburga, drugu nagradu dobila je Jana Jakovljević iz Beograda, a treću Violeta Sabajeva iz Omska.

Predsjednik žirija bila je Danijela Jović, a članovi Zoran Komadina i Jurij Rozum.

Osnivač festivala Emir Kusturica rekao je da je Drvengrad izgrađen da bi okupljao ljude koji se bave kulturom.

U završnici festivala nastupili su Simfonijski orkestar "Boljšoj" i solisti – mecosopran Milijana Nikolić, violinistkinja Tatjana Samuil i violončelista Justus Grim.

U zabavnom dijelu programa, publiku je zabavljao poznati srpski rok sastav "Riblja čorba".

Cilj festivala, koji je osnovao režiser Emir Kusturica, a podržala kompanija "Gaspromnjeft" je razvoj kulturnih veza između Rusije i Srbije, kao i podrška mladih talenata iz muzičkih škola i akademija iz Srbije, Republike Srpske i Rusije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana