Завршен пети Бољшој фестивал

Срна
Завршен пети Бољшој фестивал

Мокра Гора - Фестивал руске музике "Бољшој", који је на Мећавнику на Мокрој Гори окупио младе талентоване музичаре из Републике Српске, Србије и Русије, свечано је затворен додјелом награда најбољим такмичарима.

На петом фестивалу по реду, "Златна матрјошка" у конкуренцији такмичара од 18 до 25 година синоћ је припала квинтету хармоника Факултета музичких умјетности Источно Сарајево, сребрна Ањи Малковој из Новог Сада, а бронзана Ивани Дамјанов из Новог Сада.


У конкуреницји од 13 до 17 година, побједник је Светлана Звирјева из Санкт Петербурга, другу награду добила је Јана Јаковљевић из Београда, а трећу Виолета Сабајева из Омска.

Предсједник жирија била је Данијела Јовић, а чланови Зоран Комадина и Јуриј Розум.

Оснивач фестивала Емир Кустурица рекао је да је Дрвенград изграђен да би окупљао људе који се баве културом.

У завршници фестивала наступили су Симфонијски оркестар "Бољшој" и солисти – мецосопран Милијана Николић, виолинисткиња Татјана Самуил и виолончелиста Јустус Грим.

У забавном дијелу програма, публику је забављао познати српски рок састав "Рибља чорба".

Циљ фестивала, који је основао режисер Емир Кустурица, а подржала компанија "Гаспромњефт" је развој културних веза између Русије и Србије, као и подршка младих талената из музичких школа и академија из Србије, Републике Српске и Русије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана