Завичајни музеј Градишка домаћин занимљиве поставке: Мозаик кроз слику, рељеф и скулптуру

Милан Вујић
Завичајни музеј Градишка домаћин занимљиве поставке: Мозаик кроз слику, рељеф и скулптуру

Градишка - Занимљива поставка коју чини 19 мозаика, десет цртежа-предложака за мозаик и седам принтова очекује све љубитеље умјетности који до 18. априла посјете Завичајни музеј Градишка.

Аутори изложбе насловљене "Мозаик праксис" су Иван Павић, Драган Васић и Оливера Гаврић-Павић, која је и носилац читавог пројекта, осмишљеног као подршка промоцији књиге "Мозаик у Србији 1950-2015". Оливера Гаврић-Павић је и сликар-мозаичар и један од оснивача Умјетничке групе "Аметист".

В.д. директора Завичајног музеја Градишка Бојан Вујиновић истиче да велики значај овој изложби дају два мозаика Борислава Њежића.

- У књизи постоји један документарни дио, односно интервју са Бориславом Њежићем, који говори о свом раду, дјелу и начину на који је стварао. Објаснио је како је почео да се бави умјетношћу и зашто га је мозаик привукао - рекао је Вујиновић.

Оливера Гаврић-Павић објашњава да поставка показује све могућности мозаика, у екстеријеру и ентеријеру.

- Кроз три аутора изложбе имамо три различите поетике. То је мозаик као слика, мозаик као рељеф и мозаичке скулптуре - рекла је Гаврић-Павић.

Додала је да сваку промоцију књиге прате и предавања о ауторима мозаика.

- Могла бих рећи да је ово наше представљање у Градишци важно због сећања на Борислава Њежића, који је један од оснивача "Аметиста", а иза себе је оставио читаву серију мозаика - нагласила је Гаврић-Павић.

У њеним мозаицима доминира такозвани рељефни мозаик, рађен директним методом. Она наводи да је мјесто савременог мозаика у свијету све значајније, али да се у региону још третира као дио неке примијењене умјетности.

Популаризација

Оливера Гаврић-Павић се годинама бавила популаризацијом мозаика на простору бивше Југославије. Реализовала је три самостална ауторска пројекта са више групних изложби, а у оквиру групе "Аметист" организовала је 41 групну поставку мозаика.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана