Zatvoreni Književni susreti na Kozari: Upečatljivi stihovi Kostića za kraj

Snežana Tasić
Zatvoreni Književni susreti na Kozari: Upečatljivi stihovi Kostića za kraj

Prijedor - Velika je čast dobiti ovo priznanje, koje je jedno od najuglednijih, barem u posljednjih pola vijeka na kompletnom srpskom književnom prostoru. Meni posebno je važno jer nosi ime onoga koji je ispjevao najsrpskiju pjesmu u 20. vijeku.

Rekao je ovo na književnoj večeri posvećenoj laureatu nagrade "Skender Kulenović" pisac Zoran Kostić, ovogodišnji dobitnik priznanja. Dodjelom nagrade Kostiću i predstavljanjem nagrađenog djela "Tače pečat" proteklog vikenda u Galeriji "96" završeni su 44. književni susreti na Kozari.

Kostić je prisutnima izgovorio i stihove pjesme "Za nerođeni narod" iz djela "Tače pečat" i istakao značaj Skendera Kulenovića, čije pjesme odražavaju svu tragiku i heroiku srpskog naroda u njegovoj stalnoj borbi za slobodu i identitet na ovim prostorima i šire.

O ovom književniku i njegovoj prozi govorio je profesor Univerziteta u Banjaluci Ranko Popović.

- Sva ova priča o nagradi ne bi bila potpuna bez jedne ovakve večeri, kada dajemo priliku pjesniku da kroz stihove sam sebe portretiše - rekao je Popović.

On je istakao da je radni naslov večeri bio "Veliko putovanje",  a osnovna figura u čitavoj priči su vozovi koji su tutnjali kroz pjesnikov život  i vozili ga u pravcima kojima je htio, ali i onima kojima nije želio da putuje.

Gost ove pjesničke večeri bila je i dramska umjetnica Jelena Trepetova, a u muzičkom dijelu programa profesor Muzičke škole "Savo Balaban" Dragan Marinković na gitari je izveo kompoziciju komponovanu na stihove Kostićeve pjesme "Izgubilo se".

Direktor Galerije "96" Tihomir Ilijašević, inače akademski slikar, kao iznenađenje večeri laureatu Zoranu Kostiću poklonio je njegov portret, čiji je on autor.

Kostiću je nagradu uručio gradonačelnik Prijedora Marko Pavić, ističući da je grad Prijedor ponosan na ovu manifestaciju jer ona pruža građanima, a prvenstveno učenicima, priliku da direktno upoznaju i komuniciraju sa tvorcima lijepe pisane riječi.

- To je, uz čitanje knjiga, jedan od najljepših osjećaja, a ponosni smo i jer je ovo jedna od najstarijih manifestacija u Republici Srpskoj i kad pogledate spisak dobitnika nagrade "Skender Kulenović", to su najeminentnija imena bivše jugoslovenske književnosti - rekao je Pavić.

Poemu Skendera Kulenovića "Stojanka majka Knežopoljka" u  subotu uveče izvela je glumica Biljana Đurović iz Beograda.  Poetski čas na Mrakovici pod nazivom "Pjesničko podne" okupio je stotine ljubitelja stiha iz potkozarskih gradova i opština.

Učesnici 44. književnih susreta na Kozari  bili su pjesnici Tatjana Bijelić, Milovan Marčetić, Mošo Odalović, Stevan Tontić, Miroslav Maksimović, Ranko Pavlović, Boro Kapetanović, Matija Bećković i Dara Sekulić.

Obrazloženje žirija

Žiri, koji je radio u sastavu predsjednik Miroslav Maksimović, te članovi Sanja Macura i Duško Pevulja, u svom saopštenju naveo je da je pjesnik, dramski pisac i prevodilac Zoran Kostić plodan autor bogatog i raznovrsnog stvaralačkog opusa.

- Kostić dominantna obilježja svog pjesničkog lika potvrđuje svakom novom zbirkom, a knjiga pod upečatljivim naslovom "Tače pečat" upravo je izraz njegovog poznatog i dosljednog umjetničkog opredjeljenja - smatra žiri.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana