Затворени Књижевни сусрети на Козари: Упечатљиви стихови Костића за крај

Снежана Тасић
Затворени Књижевни сусрети на Козари: Упечатљиви стихови Костића за крај

Приједор - Велика је част добити ово признање, које је једно од најугледнијих, барем у посљедњих пола вијека на комплетном српском књижевном простору. Мени посебно је важно јер носи име онога који је испјевао најсрпскију пјесму у 20. вијеку.

Рекао је ово на књижевној вечери посвећеној лауреату награде "Скендер Куленовић" писац Зоран Костић, овогодишњи добитник признања. Додјелом награде Костићу и представљањем награђеног дјела "Таче печат" протеклог викенда у Галерији "96" завршени су 44. књижевни сусрети на Козари.

Костић је присутнима изговорио и стихове пјесме "За нерођени народ" из дјела "Таче печат" и истакао значај Скендера Куленовића, чије пјесме одражавају сву трагику и хероику српског народа у његовој сталној борби за слободу и идентитет на овим просторима и шире.

О овом књижевнику и његовој прози говорио је професор Универзитета у Бањалуци Ранко Поповић.

- Сва ова прича о награди не би била потпуна без једне овакве вечери, када дајемо прилику пјеснику да кроз стихове сам себе портретише - рекао је Поповић.

Он је истакао да је радни наслов вечери био "Велико путовање",  а основна фигура у читавој причи су возови који су тутњали кроз пјесников живот  и возили га у правцима којима је хтио, али и онима којима није желио да путује.

Гост ове пјесничке вечери била је и драмска умјетница Јелена Трепетова, а у музичком дијелу програма професор Музичке школе "Саво Балабан" Драган Маринковић на гитари је извео композицију компоновану на стихове Костићеве пјесме "Изгубило се".

Директор Галерије "96" Тихомир Илијашевић, иначе академски сликар, као изненађење вечери лауреату Зорану Костићу поклонио је његов портрет, чији је он аутор.

Костићу је награду уручио градоначелник Приједора Марко Павић, истичући да је град Приједор поносан на ову манифестацију јер она пружа грађанима, а првенствено ученицима, прилику да директно упознају и комуницирају са творцима лијепе писане ријечи.

- То је, уз читање књига, један од најљепших осјећаја, а поносни смо и јер је ово једна од најстаријих манифестација у Републици Српској и кад погледате списак добитника награде "Скендер Куленовић", то су најеминентнија имена бивше југословенске књижевности - рекао је Павић.

Поему Скендера Куленовића "Стојанка мајка Кнежопољка" у  суботу увече извела је глумица Биљана Ђуровић из Београда.  Поетски час на Мраковици под називом "Пјесничко подне" окупио је стотине љубитеља стиха из поткозарских градова и општина.

Учесници 44. књижевних сусрета на Козари  били су пјесници Татјана Бијелић, Милован Марчетић, Мошо Одаловић, Стеван Тонтић, Мирослав Максимовић, Ранко Павловић, Боро Капетановић, Матија Бећковић и Дара Секулић.

Образложење жирија

Жири, који је радио у саставу предсједник Мирослав Максимовић, те чланови Сања Мацура и Душко Певуља, у свом саопштењу навео је да је пјесник, драмски писац и преводилац Зоран Костић плодан аутор богатог и разноврсног стваралачког опуса.

- Костић доминантна обиљежја свог пјесничког лика потврђује сваком новом збирком, а књига под упечатљивим насловом "Таче печат" управо је израз његовог познатог и досљедног умјетничког опредјељења - сматра жири.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана