Затворена поставка Раденка Милака у Венецији: „Универзитет катастрофе“ међу топ изложбама

Александра Глишић
Затворена поставка Раденка Милака у Венецији: „Универзитет катастрофе“ међу топ изложбама

Венеција - Изложбу „Универзитет катастрофе“ Раденка Милака у Павиљону БиХ на 57. венецијанском бијеналу погледало је 69.736 посјетилаца, што ову поставку сврстава међу најпосјећеније на овој престижној манифестацији.

Венецијанско бијенале званично је затворено 26. новембра, а ове године представљено је 120 изабраних умјетника у интернационалној поставци овогодишње умјетничке директорке Кристин Масел и 86 националних павиљона.

Павиљон БиХ, у организацији Музеја савремене умјетности РС, на овогодишњем бијеналу се представио изложбом „Универзитет катастрофе“ умјетника Раденка Милака, реализованом у сарадњи са Романом Урањеком и гостујућим интернационалним умјетницима (Словенија, Шведска, Норвешка, Њемачка, Уругвај, Мексико, Сенегал).

- Интернационални аспект изложбе  и учешће великог броја страних умјетника који су пружили подршку умјетнику Раденку Милаку и презентацији Павиљона БиХ дао је посебне резултате кроз специфичан ПР који је омогућио посјету већег броја галериста, кустоса, умјетника и стручне публике, као и акредитованих новинара који у фокусу имају савремену умјетност, што је омогућило бројне референтне текстове који су позитивно оцијенили концепт и изложбу - саопштено је из Музеја савремене умјетности Републике Српске.

Овогодишња изложба је заокружена поклонима Милака и Урањека колекцији Музеја савремене умјетности РС у којем ће се наћи три референтна рада са овогодишње изложбе.

  • О њеном квалитету посебно говори и чињеница да је музеј Фолкванг из Есена откупио четири рада Раденка Милака, који је постао први умјетник са наших простора чији ће се радови наћи у колекцији тог музеја - наведено је у саопштењу.

Бијенале архитектуре

- Надамо се да ће успјех овогодишње изложбе и чињеница да је Музеј савремене умјетности РС већ други пут успјешно реализовао Павиљон БиХ, омогућити континуитет представљања БиХ на умјетничком бијеналу, али и на бијеналу архитектуре на којем наша земља још није учествовала - поручили су из Музеја савремене умјетности РС.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана