Zatvoren 11. Prvi kadar

Srna
Zatvoren 11. Prvi kadar

Istočno Sarajevo - Zvaničnim proglašenjem najboljih filmova i projekcijom igranog filma "Igla ispod praga" režisera Ivana Marinovića, večeras je u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo zatvoren 11. Međunarodni filmski festival "Prvi kadar - Pravi kadar".

Gran-pri "Stećak kneza Pavla" za najbolji film dodijeljen je dokumentarnom filmu "Rupin butik" reditelja Glorije Halaš iz Mađarske.


Predsjednik žirija Dragan Elčić rekao je Srni da je ovaj film ostavio poseban pečat na Festivalu, te da dočarava situaciju u kojoj žene, žrtve nasilja, životnim optimizmom pobjeđuju stvarnost i ulivaju nadu u život.

Načelnik opštine Istočna Ilidža Marinko Božović čestitao je nagrađenim autorima i poželio da Festival dugo traje, pri čemu je istakao da pomoć i podrška lokalnih zajednica, opština i grada Istočno Sarajevo, neće izostati.

Film "Igla ispod praga" snimljen je u zajedničkoj produkciji filmskih kuća iz Srbije i Crne Gore, a riječ je o Marinovićevom režiserskom prvencu i filmu koji govori o mentalitetu, borbi tradicionalnog i modernog, o ljudskosti, sa jedne, i bahatosti, sa druge strane.

Glavne uloge u filmu tumače Nikola Ristanovski, Bogdan Diklić, Jelisaveta Sablić, Ljubomir Bandović, Dragana Dabović i Leon Lučev.

Odluku o najboljim filmovima na 11. "Prvom kadru" donio je međunarodni žiri, čiji je predsjednik Elčić, a članovi direktor "Bukurešt film festivala" Dana Dimitriu i producent Dragan Marinković.

Elčić je naglasio da je nevjerovatna brzina uzlazne putanje Festivala i da je riječ o "trenutno najjačem festivalu u regionu".

On je dodao da su kratki igrani filmovi na 11. "Prvom kadru" svojim kvalitetom nadmašili izabrane dokumentarne filmove.

Dimitru je ocijenila da je selekcija filmova bila veoma dobra, sa odličnim i jakim idejama autora iz cijelog svijeta, dok je Marinković rekao da su ostvarenja uglavnom bila posvećena izbjeglicama, tragičnim sudbinama žrtava ratnih stradanja i besmislu rata.

Umjetnički direktor i selektor Festivala Aleksandra Mitrić Štifanić navela je da moto festivala "Prvi kadar - Pravi kadar" pokazuje visok kvalitet festivalske selekcije pri izboru najboljih svjetskih i domaćih dokumentarnih i kratkih igranih filmova.

"Činjenica da je naš festival potpisao protokole o saradnji sa Niškim festivalom i Filmskim festivalom iz Temišvara, najavljuje da će kvalitet filmova na 12. žPrvom kadruž sigurno biti još veći", istakla je Štifanićeva.

U zvaničnom takmičarskom programu takmičila su se 43 filma iz 20 zemalja, koji su prikazani u pet festivalskih selekcija.

Danas, posljednjeg dana Festivala, u prijepodnevnim časovima prikazani su filmovi "Čovjek koji je pojeo sebe" Igora M. Toholja i "Upoznajte Toma Laha" Dejana Dabića, kao i nekoliko filmova iz Rumunije, Mađarske, Švedske, Italije, Argentine, Francuske i drugih zemalja.

Organizator Festivala je Produkcija "Prvi kadar" iz Istočnog Sarajeva, pokrovitelji Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske i Ministarstvo civilnih poslova BiH, a manifestaciju su podržale opštine Istočna Ilidža i Istočno Novo Sarajevo.

Sponzori projekcija igranih filmova su kompanija "Zlatno zrno" i kompanija "MUR grup" Istočno Sarajevo, dok su prijatelji festivala hotel "BoB", motel "Veljine", motel "Viktorija", "K-Inel" i Štamparija "Ermeks".

Tehničku podrška Festivalu dao je Kulturni centar Istočno Novo Sarajevo.

Generalni medijski pokrovitelji su Radio-televizija Republike Srpske i Novinska agencija Republike Srpske - SRNA.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana