Zaplet 06: Svevremeni Nušić podigao zavjesu

Mirna Pijetlović
Zaplet 06: Svevremeni Nušić podigao zavjesu

Banjaluka - Teatarska magija koja na krilima muze Talije ispuni svaki djelić pozorišta, naročito u vrijeme festivala, došla je grandiozno i u Gradsko pozorište "Jazavac" gdje je premijerom predstave "Od kolijevke pa do braka" otvoren jedini pozorišni festival u regionu posvećen mladom glumcu "Zaplet 06".

Banjalučka publika, koja je do posljednjeg mjesta ispunila pozorište, gromoglasnim aplauzom je nagradila glumce Miljku Brđanin, Aleksandra Blanića, Smiljanu Marinković i Danila Kerkeza koji su, pod rediteljskom palicom Ane Đorđević, a u produkciji GP "Jazavac", vjerno dočarali prozne niti "Autobiografije" Branislava Nušića po čijem djelu je i rađena predstava "Od kolijevke pa do braka".

- Svako od nas, kako postaje svestan sebe, veruje da je nešto posebno, da će se upisati u istoriju, menjajući njen tok svojom genijalnošću. Svako od nas iskreno veruje da je najlepši, najpametniji, najhrabriji čovek kojeg je svet ikada video. I, iako nas život upornošću magarca neprekidno, i na svakom koraku demantuje, mnogi od nas nastavljaju da veruju u svoju izuzetnost do kraja života - istakla je Ana Đorđević.

Branislav Nušić se u svom djelu "Autobigrafija" našalio na račun vjere u svoju izuzetnost, razotkrivajući sa veselom ironijom tajne svog odrastanja i sazrijevanja koje nisu pohvalne. Iako je Nušić roman napisao prije 90 godina, radnja ove predstave je aktuelna i danas i ne razlikuje se mnogo od današnjeg načina i poimanja života.

Priča prati odrastanje čovjeka, od rođenja pa do braka, kroz niz komičnih situacija, jer kako je i sam Nušić napisao sa brakom se taj put i završava.

- Meni je ovo prva profesionalna uloga u pozorištu nakon diplomiranja, tako da mi je cjelokupan rad na predstavi predstavljao nešto novo. Osluškivala sam i rediteljku i starije, iskusnije kolege, a na koncu sam prezadovoljna krajnjim produktom i izuzetno počastvovana što sam imala priliku da radim na jednom ovako maestralnom tekstu, koji je Ana uradila nešto drugačije - istakla je mlada glumica Smiljana Marinković.

Svi glumci su tumačili više uloga, osim Danila Kerkeza koji igra jednu, ali prilično zahtjevnu ulogu, za čije izvođenje ga je publika u više navrata nagradila aplauzom.

- Smatram da je Nušić pišući svoju "Autobiografiju" imao na neki način odgovornost, jer ako je on zasmijavao druge pričama o drugim ljudima, odlučio je da ih zasmije pričom o sebi. Rad na predstavi je bio izuzetan, ali nimalo lak, jer se sve odvija brzo i dinamično. Nadam se da će se cjelokupna priča dopasti publici - kazao je Kerkez i naglasio da je festival "Zaplet" od velikog značaja za mlade glumce koji tek treba da se pokažu i dokažu.

Interesantne kostime, u kojima dominira žuta boja odradila je Vladana Trnić, koja je bila zadužena i za scenografiju, dok je kompozitorska palica pripala banjalučkom bendu "Sopot".

Drugo festivalsko veče bilo je rezervisano za predstavu "Ćelava pjevačica" pozorišta "Atelje 212" iz Beograda, dok će publika večeras u 20 časova na daskama "Jazavca" imati priliku da pogleda komad "Terapija" u produkciji DIS pozorišta iz Banjaluke.

Žiri

Stručni žiri koji će odlučiti o najboljima ovogodišnjeg "Zapleta" koji traje do ponedjeljka, 27. oktobra, čine Stojan Matavulj, glumac iz Varaždina, Slađana Zrnić, glumica iz Banjaluke i Ana Đorđević, reditelj iz Beograda.

- Ono što je za mene jako bitno je to da u mladom glumcu prepoznam da uspješno savladava te prve korake glumačkog zanata, koji će ga kasnije voditi ka tome da stasa u istinskog zanatskog glumca. To je ono što će mene kao člana žirija voditi u odlučivanju o najboljima - rekla je Slađana Zrnić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana