Заплет 06: Свевремени Нушић подигао завјесу

Мирна Пијетловић
Заплет 06: Свевремени Нушић подигао завјесу

Бањалука - Театарска магија која на крилима музе Талије испуни сваки дјелић позоришта, нарочито у вријеме фестивала, дошла је грандиозно и у Градско позориште "Јазавац" гдје је премијером представе "Од колијевке па до брака" отворен једини позоришни фестивал у региону посвећен младом глумцу "Заплет 06".

Бањалучка публика, која је до посљедњег мјеста испунила позориште, громогласним аплаузом је наградила глумце Миљку Брђанин, Александра Бланића, Смиљану Маринковић и Данила Керкеза који су, под редитељском палицом Ане Ђорђевић, а у продукцији ГП "Јазавац", вјерно дочарали прозне нити "Аутобиографије" Бранислава Нушића по чијем дјелу је и рађена представа "Од колијевке па до брака".

- Свако од нас, како постаје свестан себе, верује да је нешто посебно, да ће се уписати у историју, мењајући њен ток својом генијалношћу. Свако од нас искрено верује да је најлепши, најпаметнији, најхрабрији човек којег је свет икада видео. И, иако нас живот упорношћу магарца непрекидно, и на сваком кораку демантује, многи од нас настављају да верују у своју изузетност до краја живота - истакла је Ана Ђорђевић.

Бранислав Нушић се у свом дјелу "Аутобиграфија" нашалио на рачун вјере у своју изузетност, разоткривајући са веселом иронијом тајне свог одрастања и сазријевања које нису похвалне. Иако је Нушић роман написао прије 90 година, радња ове представе је актуелна и данас и не разликује се много од данашњег начина и поимања живота.

Прича прати одрастање човјека, од рођења па до брака, кроз низ комичних ситуација, јер како је и сам Нушић написао са браком се тај пут и завршава.

- Мени је ово прва професионална улога у позоришту након дипломирања, тако да ми је цјелокупан рад на представи представљао нешто ново. Ослушкивала сам и редитељку и старије, искусније колеге, а на концу сам презадовољна крајњим продуктом и изузетно почаствована што сам имала прилику да радим на једном овако маестралном тексту, који је Ана урадила нешто другачије - истакла је млада глумица Смиљана Маринковић.

Сви глумци су тумачили више улога, осим Данила Керкеза који игра једну, али прилично захтјевну улогу, за чије извођење га је публика у више наврата наградила аплаузом.

- Сматрам да је Нушић пишући своју "Аутобиографију" имао на неки начин одговорност, јер ако је он засмијавао друге причама о другим људима, одлучио је да их засмије причом о себи. Рад на представи је био изузетан, али нимало лак, јер се све одвија брзо и динамично. Надам се да ће се цјелокупна прича допасти публици - казао је Керкез и нагласио да је фестивал "Заплет" од великог значаја за младе глумце који тек треба да се покажу и докажу.

Интересантне костиме, у којима доминира жута боја одрадила је Владана Трнић, која је била задужена и за сценографију, док је композиторска палица припала бањалучком бенду "Сопот".

Друго фестивалско вече било је резервисано за представу "Ћелава пјевачица" позоришта "Атеље 212" из Београда, док ће публика вечерас у 20 часова на даскама "Јазавца" имати прилику да погледа комад "Терапија" у продукцији ДИС позоришта из Бањалуке.

Жири

Стручни жири који ће одлучити о најбољима овогодишњег "Заплета" који траје до понедјељка, 27. октобра, чине Стојан Матавуљ, глумац из Вараждина, Слађана Зрнић, глумица из Бањалуке и Ана Ђорђевић, редитељ из Београда.

- Оно што је за мене јако битно је то да у младом глумцу препознам да успјешно савладава те прве кораке глумачког заната, који ће га касније водити ка томе да стаса у истинског занатског глумца. То је оно што ће мене као члана жирија водити у одлучивању о најбољима - рекла је Слађана Зрнић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана