Заплет 06: Овације за Ћелаву певачицу Атељеа 212

Александра Маџар
Заплет 06: Овације за Ћелаву певачицу Атељеа 212

Бањалука - Уколико неко није био у прилици да у театру осјети дух праве авангарде, комад "Ћелава пјевачица", Атељеа 212 из Београда по тексту великог писца Ежена Јонеска који је режирала Исидора Гонцић, показало је да је кроз умјетност увијек лакше бити испред свог времена.

Одлична авангардна драма двадесетог вијека у коју се чврсто уткао велики таленат младих глумаца и одлична режија обиљежила је друго вече Међународног фестивала младог глумца "Заплет 06" у Градском позоришту "Јазавац".

Да ово није била обична комедија, доказао је мук и концентрација у публици и тек понеки искрадени осмијех на апсурдност ситуације. На сцени је приказан живот богатих малограђана који нису свјесни плиткости разговора које воде и тиме убијају снагу ријечи и језика, а све због страха од губљења себе.

Ипак у првом плану био је снажан глумачки израз Иве Стефановић, Матије Живковића, Анђеле Јовановић, Ђорђа Стојковића, Јоване Стојиљковић и Михајла Јовановића који је публика препознала и наградила аплаузом дивљења и поштовања.

Глумицом вечери проглашена је Анђела Јовановић која је освојила публику улогом Госпође Смит и која није крила радост и понос због награде.

Свој први позоришни комад "Ћелава певачица", који је премијерно изведен 1950. у Паризу, Јонеско је написао инспирисан сопственим мукама с учењем енглеског језика. Дијалоге у овој антидрами градио је користећи неповезане, шаблонске реченице из свог језичког приручника. Јунаци драме Смитови и Мартинови постали су симбол малограђанског свијета који је, огрезао у потрошачкој култури и изгубио способност комуникације.

- Изненађена сам јер је публика реаговала онако како сам ја хтела. Нисам желела да направим плаху комедију, већ представу која има дубљу и тежу причу. Баш сам задовољна што није било само кикотање, већ су сви у сали били јако концентрисани - рекла је редитељка Исидора Гонцић којој је ово дипломска представа.

Покушала је, како је рекла, да комад приближити нашој реалности, гдје више није проблем питање комуникације, већ људске халапљивости, гдје свако граби само са себе, а у свом том лудилу губи се хуманост.

Занимљив лик изградили су кроз служавку Мери, коју тумачи Ива Стефановић која у тами богатог свијета и њихових лоших навика, представља свјетло које они не разумију.

- Моја улога је била изазов јер је она доста промењена и адаптирана кроз нашу идеју, од онога што заправо јесте у тексту. Мери је у једном тренутку учесник, у другом посматрач, али и талац тих људи који су отишли у погрешном смеру - објаснила је Стефановићева.

Мери је, како каже, она која вјерује и која тежи правим вриједностима, али њена идеја не може да се оствари због комуникацијског јаза и похлепе људи којима се обраћа.

"И живјели су сретно"

Чини театра владају и вечерас, па ће публика имати прилику да од 20 часова поглед комад који долази из Хрватске "И живјели су сретно" Нине Хорват у извођењу Сцене Горица. Ова комедија биће такође изведена у Градском позоришту "Јазавац".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана