Захар Прилепин: Кустуричини филмови за русе су светковина, празник душе

Срна
Захар Прилепин: Кустуричини филмови за русе су светковина, празник душе

Мокра Гора - Руси се према филмовима Емира Кустурице односе као према празнику, то је за њих светковина, изјавио је руски писац Захар Прилепин, који борави на Мећавнику на међународном филмском и музичком фестивалу "Кустендорф".

Он је истакао да се у Кустуричиним филмовима мијешају смрт и музика, у основи се преплићу, и да та трагикомедија на крају израста у нешто чудесно, у оно што постаје празник душе.

"Напросто, бивамо опчињени и збуњени виђеним, не знамо како је филм направљен, а знамо да смо срећни", рекао је Прилепин за портал "Искра".

На питање откуда толика љубав Русије и Руса према прослављеном српском режисеру, Прилепин је рекао да Кустурица сваким својим филмом шаље поздраве Русији и њеном народу.

"У свим тим сликама, звуку и музици има доста руских осјећања, има онога због чега руски човјек одмах задрхти. Друго, код Емира у филмовима има доста музике, Цигана, весеља", навео је Прилепин.

Све је тамо животно, каже Прилепин, као и овдје /на Мећавнику/, на овом врху, и овдје се не може опстати без душе.

"Кустурица нам је зато близак, ми га осјећамо као што осјећамо Пушкина, који је у себи сједињавао сву љепоту руске духовности. Такође, ми смо браћа по духу, и дјелу", додао је Прилепин.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана