За археолошка истраживања у Српској 1,5 милиона евра

Мирна Пијетловић
За археолошка истраживања у Српској 1,5 милиона евра

Бањалука - Потписом на Споразум о сарадњи на археолошком пројекту "Еурофарм" између Министарства просвјете и културе Републике Српске и Европског истраживачког савјета, почело се са петогодишњим пројектом чији су носиоци Музеј Републике Српске, Републички завод за заштиту културно-историјског и природног насљеђа РС и Универзитетски колеџ у Лондону.

Споразум су потписали министар просвјете и културе Републике Српске Антон Касиповић и Марк ван дер Линден у име Европског истраживачког савјета.

Европски истраживачки савјет је за пројекат истраживања ширења пољопривреде у Европи са главним фокусом на Републику Српску додијелио Археолошком институту Универзитета у Лондону 1,5 милиона евра.  

Касиповић сматра да је потписивањем овог споразума и покретањем пројекта "Еурофарм" у археолошком смислу откривена Република Српска, као и потенцијали људи који се овдје баве археологијом.

- Вјерујем да ће ово бити снажан подстицај археолозима и археолошком истраживању у Српској, да ће то бити идентификација способности Републике Српске у култури и нова могућност да дођемо до веома значајних средстава - рекао је Касиповић послије презентације пројекта "Еурофарм" и потписивања споразума.

Марк ван дер Линден каже да ће овај пројекат допринијети признању квалитета археолошког рада у РС, те чињеници да је неопходно покренути много виши степен разумијевања за археологију на овом подручју.

- Један од важних циљева је и међународна сарадња коју пројекат подразумијева, а која треба да помогне и повећа број истраживања и допринесе побољшању слике културне баштине
РС - истакао је Линден.

Како је појаснила кустос археолог Музеја Републике Српске Ивана Панџић, досадашња истраживања која су радили су само почетак слике неолита до које се надају да ће доћи путем овог пројекта.

- На пројекту ће сарађивати сви музеји Српске, а циљ пројекта је да добијемо финалну карту археолошких локалитета из периода неолита. Оно што је наш сљедећи корак, осим истраживања на терену и откривања нових локалитета, јесте и рад на свим постојећим музејским збиркама - појаснила је Панџићева и додала да у Српској има много локалитета који нису истражени и да је РС археолошки богата у свим периодима праисторије.

Планови

Директор Музеја РС Нада Пувачић рекла је да овај пројекат представља јединствену прилику да се докажу млади и способни ентузијасти археолози из Републике Српске, јер је ријеч о локалитетима који су интересантни цијелој Европи.

- Четири године биће истраживан сјеверни дио Српске, а послије тога Херцеговина до Црне Горе - каже Пувачићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана