Vule Žurić predstavio novi roman: “Pomor i strah” svjedok jednog vremena

Milanka Mitrić
Vule Žurić predstavio novi roman: “Pomor i strah” svjedok jednog vremena

Beograd - Svi likovi i mesta koji se pominju u romanu zaista su postojali, jedino je narator izmišljen, naveo je pisac Vule Žurić na početnim stranicama svog novog romana “Pomor i strah”.

Žurić je ovaj roman promovisao u prostorijama knjižare “Delfi” u Beogradu. Djelo “Pomor i strah”, objavljeno u izdanju “Lagune”, publici su, pored autora, predstavili urednik knjige Dejan Mihailović i istoričar književnosti Vladan Bajčetić.

Urednik knjige Dejan Mihailović je, predstavljajući Žurićevo djelo, izrazio zadovoljstvo zbog objavljivanja jedne ovakve knjige. Žurić je, naime, spremajući materijal za “Pomor i strah”, prikupljao različitu arhivsku građu, te koristio slavenoserbski jezik, da bi što vjerodostojnije stvorio dijaloge epohe perioda s kraja 18. vijeka. Epoha koju je prikazao je doba kuge u Sremu, u periodu od 1795. do 1796. godine. Junaci koje je odabrao su ljudi koji su zaista učestvovali u sprečavanju kuge koja se širila na druge dijelove tadašnje Habzburške monarhije. Autor je odabrao jedno malo mjesto kao što je Irig, uveo četvoricu glavnih junaka i od svih stvorio likove podjednako bitne za priču. Istorijske činjenice koje je koristio odnose se na suzbijanje kuge, koja se tada najviše proširila na mjesto Irig. Pripovijest o toj velikoj katastrofi zapisali su lokalni sveštenici i ljekari, kao i predstavnici bečke carske vlasti i to je takođe poslužilo piscu da upotpuni sliku tadašnjeg vremena.

Kako je sam autor istakao, on je naišao na zapise doktora Radivoja Simonovića, koji su mu poslužili kao osnova.

- Doktor Simonović je za pisanje svoje knjige o epidemiji kuge u Sremu koristio iscrpne izveštaje doktora Šrauda, koji je rukovodio suzbijanjem pomora i sanacijom terena, a ovaj je, pak, imao detaljne beleške lekara na terenu, među kojima su i beleške doktora Budaija - objasnio je Žurić.

Iskoristivši svoju književnu slobodu, Žurić je stvarne istorijske događaje dopunio dijalozima, tako da je cijela knjiga jedan živi prikaz života Srba na granici Turske i Austrije. Stvorio je jednu romansiranu priču i povijest o zapisu na kužnom jevanđelju, kako je navedeno i u podnaslovu romana “Pomor i strah”.

“Dok joj je teme pod maramom još uvek gorelo, a znoj se spuštao niz dugi, preplanuli vrat, Anđelija uplašeno pomisli kako joj neće uspeti da još dugo bude tužna po tolikoj jari. Napolju je avlija bleštala pod julskim suncem, a u kolebi je, u dubokoj senci, na lepom, novom ćilimu stajao sanduk u kom je ležala njena seja”, prološke su riječi Vuleta Žurića kojima je i započeo roman “Pomor i strah”.

Vule Žurić je u svojoj višegodišnjoj karijeri napisao nekoliko zbirki kratkih priča, romana i radio-drama. Napisao je scenario za film Gorana Markovića “Slepi putnik na brodu ludaka” (2017) i dramu “Posljednji mejdan Petra Kočića”, koja je imala praizvedbu na sceni Narodnog pozorišta Republike Srpske u oktobru 2017. godine, u režiji Nebojše Bradića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana