Вуков буквар духовни оријентир

Александра Глишић
Вуков буквар духовни оријентир

Бањалука - Изложбе "Просвет(л)и се! - 190 година од објављивања Вуковог Првог српског буквара" и "Српско писмо и језик кроз историју" постављене су у изложбеном салону Народне и универзитетске библиотеке Републике Српске у Бањалуци.

Поставке отворене у понедјељак увече организоване су у сарадњи са Центром за културу "Вук Караџић" из Лознице и Музејом језика и писма из Тршића. "Српско писмо и језик кроз историју" на јасан и сведен начин приказује комплексан развој српског писма, те реформисање језика у културно-историјском контексту.

Такође, изложба "Просвет(л)и се! - 190 година од објављивања Вуковог Првог српског буквара" наглашава значај појаве Буквара Вука Стефановића Караџића за развој писмености и очување културног и националног идентитета.

- Ово је наставак сарадње која је веома важна. Сви ми треба да његујемо српски језик, да институционално и у школама и у медијима утичемо да он опстане - рекла је директорица Народне и универзитетске библиотеке Републике Српске Љиља Петровић-Зечић.

Једна од ауторки изложби Дајана Ђедовић из Музеја језика и писма из Тршића истиче да је основна намјена овог музеја да се стално враћамо причи о Вуку.

- Изгледа да ипак не знамо много тога о Вуку па су ове изложбе намењене најширем кругу публике - каже Ђедовићева.

Кустос Музеја језика и писма Ана Чугуровић наглашава да обје изложбе приказују мјесто Вукове реформе у историји српског језика и скрећу пажњу и на ауторе који су радили и прије Вука.

Директорица Народне и универзитетске библиотеке РС Љиља Петровић-Зечић и директорица Центра за културу "Вук Караџић" из Лознице Снежана Нешковић потписале су Протокол о сарадњи.

Специјални гост вечери био је познати глумац Иван Бекјарев који је одиграо дио монодраме посвећене Вуку Стефановићу Караџићу.

Мини-изложба у Сребреници

Народна библиотека Сребреница приредила је мини-изложбу дјела реформатора српског језика и правописа Вука Стефановића Караџића поводом 230 година од његовог рођења. Уз мини-изложбу у мултимедијалној читаоници, организована су и предавања за ученике основних школа о Вуковом дјелу и животу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана