Vrt uživanja privlači pažnju u Beogradu

Aleksandra Madžar
Vrt uživanja privlači pažnju u Beogradu

Beograd - Izložbu "Vrt uživanja" Mladena Miljanovića do danas je posetilo 1.350 poštovalaca savremene umetnosti. Što se tiče reakcija publike, kreću se od iznenađenja do šoka, ali, sve u svemu, veoma su pozitivne reakcije.

Rekla je ovo za "Glas Srpske" kustos Miljanovićeve postavke u Kulturnom centru Beograd Aleksandra Estela Bjelica-Mladenović.

Stvaralaštvo umjetnika iz Banjaluke otputovalo je u Beograd u produkciji Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske.

Multimedijalnim projektom "Vrt uživanja" predstavljen je Paviljon BiH na 55. venecijanskom bijenalu 2013. godine, čiji su komesari/kustosi bili dr Sarita Vujković i dr Irfan Hošić.

U Kulturnom centru Beograd izložbu čini originalna postavka Paviljona BiH od tri uzajamno povezane cjeline: mermerni triptih "Vrt uživanja", prostorna instalacija "Vrt kamena" i video-rad "Dopadljiva simfonija apsurda", kao i obimna dokumentacija koja prikazuje sve aspekte organizacije i produkcije.

- Stručna javnost, koja nije videla rad u originalnoj prezentaciji u Veneciji, jako je pozitivno reagovala na to što smo uspeli da celu izložbu predstavimo u Beogradu - dodala je Bjelica-Mladenović.

Podsjetila je i na javno vođenje koje je u okviru projekta "Dobre navike" - šetnja kroz savremenu umetnost Beograda organizovala Nezavisna umetnička asocijacija "Remont".

- Kao kustos bila sam prisutna tokom ove "umetničke šetnje" i predstavila sam Mladenov rad, a zainteresovanost i komentari su bili odlični - kazala je Bjelica-Mladenović.

Poslije veoma zapažene šestomjesečne postavke u Palati Malipijero u okviru 55. venecijanskog bijenala, Miljanovićevu izložbu vidjeli su i Banjalučani pod krovom Muzeja savremene umjetnosti RS. Dalji put kroz umjetnost postavka je nastavila u Umjetničkoj galeriji BiH u Sarajevu, dok je triptih "Vrt uživanja" bio izložen u Grand Paleu u Parizu, u okviru 25. "Art Paris Art Fair" u martu ove godine.

 

Ideja

- Nosilac cjelokupnog koncepta je ideja o neobuzdanosti individualnih želja, individualnih istina, kao kolektivnog apsurda društvene realnosti. Ovi konstitutivni nosioci materijalizovani kao reminiscencija na poznato renesansno djelo Hijeronimusa Boša "Vrt uživanja", čvrsto su ukorijenjeni u ovovremeni materijalni svijet - navodi Sarita Vujković.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana