Врт уживања привлачи пажњу у Београду

Александра Маџар
Врт уживања привлачи пажњу у Београду

Београд - Изложбу "Врт уживања" Младена Миљановића до данас је посетило 1.350 поштовалаца савремене уметности. Што се тиче реакција публике, крећу се од изненађења до шока, али, све у свему, веома су позитивне реакције.

Рекла је ово за "Глас Српске" кустос Миљановићеве поставке у Културном центру Београд Александра Естела Бјелица-Младеновић.

Стваралаштво умјетника из Бањалуке отпутовало је у Београд у продукцији Музеја савремене умјетности Републике Српске.

Мултимедијалним пројектом "Врт уживања" представљен је Павиљон БиХ на 55. венецијанском бијеналу 2013. године, чији су комесари/кустоси били др Сарита Вујковић и др Ирфан Хошић.

У Културном центру Београд изложбу чини оригинална поставка Павиљона БиХ од три узајамно повезане цјелине: мермерни триптих "Врт уживања", просторна инсталација "Врт камена" и видео-рад "Допадљива симфонија апсурда", као и обимна документација која приказује све аспекте организације и продукције.

- Стручна јавност, која није видела рад у оригиналној презентацији у Венецији, јако је позитивно реаговала на то што смо успели да целу изложбу представимо у Београду - додала је Бјелица-Младеновић.

Подсјетила је и на јавно вођење које је у оквиру пројекта "Добре навике" - шетња кроз савремену уметност Београда организовала Независна уметничка асоцијација "Ремонт".

- Као кустос била сам присутна током ове "уметничке шетње" и представила сам Младенов рад, а заинтересованост и коментари су били одлични - казала је Бјелица-Младеновић.

Послије веома запажене шестомјесечне поставке у Палати Малипијеро у оквиру 55. венецијанског бијенала, Миљановићеву изложбу видјели су и Бањалучани под кровом Музеја савремене умјетности РС. Даљи пут кроз умјетност поставка је наставила у Умјетничкој галерији БиХ у Сарајеву, док је триптих "Врт уживања" био изложен у Гранд Палеу у Паризу, у оквиру 25. "Art Paris Art Fair" у марту ове године.

 

Идеја

- Носилац цјелокупног концепта је идеја о необузданости индивидуалних жеља, индивидуалних истина, као колективног апсурда друштвене реалности. Ови конститутивни носиоци материјализовани као реминисценција на познато ренесансно дјело Хијеронимуса Боша "Врт уживања", чврсто су укоријењени у ововремени материјални свијет - наводи Сарита Вујковић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана