Врбовао дјецу и са педофилима размјењивао фотографије

Небојша Томашевић
Врбовао дјецу и са педофилима размјењивао фотографије

Градишка - Мирко Г. из Градишке ухапшен је због сумње да је дјецу из БиХ и Србије упознавао са порнографијом, те их врбовао да се фотографишу наги, а затим је фотографије размјењивао с другим педофилима, сазнаје “Глас Српске”.

Њему су лисице на руке стављене у четвртак у полицијској акцији “Инверзија” на подручју Градишке. Терете га за кривична дјела сексуално злостављање и искоришћавање дјетета. Акцију хапшења извели су припадници Управе криминалистичке полиције Министарства унутрашњих послова Републике Српске.

- У оквиру истраге претресене су просторије које користи осумњичени М. Г. и том приликом изузети су одређени предмети и трагови који ће послужити као доказни материјал у даљем поступку - рекла је портпарол МУП-а РС Даница Гњатовић.

Додала је да ће против осумњиченог надлежном тужилаштву бити поднесен извјештај за дјела која је починио.

Према незваничним информацијама, Мирка Г. је полиција дуже пратила и прикупљала доказе о томе шта је радио.
- Акција “Инверзија” трајала је неколико мјесеци. За то вријеме инспектори су прикупили већи број доказа који потврђују да је он починио кривична дјела која му се стављају на терет. Осумњичени је фотографисао нагу дјецу  од 13 до 16 година. Тражио је од њих да се сликају без одјеће и да му прослиједе те фотографије - појаснио је извор близак истрази.

Додао је да је осумњичени неке фотографије држао за себе и чувао на свом рачунару и дигиталним медијима.

- Дио фотографија је размјењивао путем интернета и друштвених мрежа са људима истих перверзних склоности. Њима је слао фотографије које је он сачињавао, а од њих добијао друге - казао је овај извор.

Према његовим ријечима, акција “Инверзија” неће бити завршена хапшењем Мирка Г. и истрага у овом случају се наставља.

- Постоји сумња да су се још неке особе бавиле истим кривичним дјелима. Те особе су такође размјењивале порнографски садржај, али потребно је да се за то прикупе квалитетни докази - казао је овај извор.

Познаници ухапшеног кажу да живи са супругом и да није стално запослен. Већина његових суграђана каже да га познају као мирног и тихог човјека, те су запрепашћени када су чули да је скупљао фотографије дјеце.

- Живио је некада у центру у згради гдје је изнајмљивао стан, па се преселио у кућу коју је направио. Колико знам, посједује неки штанд на пијаци гдје продаје разне ствари. Не знам чиме се све још бави и не могу да вјерујем да је урадио то за шта га сумњиче - казао је један од његових комшија не желећи да му помињемо име.

Хапшење Мирка Г. само је још један у низу случајева откривања педофилије и хапшења “сексуалних предатора” који вребају дјецу и малољетнике. Почеком августа бањалучка полиција је привела Н. П. (26) из Челинца због сумње да је од тринаестогодишње дјевојчице тражио да се слика нага и да му шаље те фотографије. Њега су открили чланови интернет странице “Борба против педофилије”.

Они су направили лажни профил малољетнице како би открили педофила. На то се упецао Н. П, који је у почеку писао непримјерене поруке дјевојчици и наводио је на блуд чак и када му је она рекла да има 13 година. Дјевојчицу је питао колико зна о мушко-женским односима и шта мисли о програмима који се пуштају касно навече. Она му је одговорила да јој ништа није јасно. У једној од порука тражио је да се слика гола и послао јој је своје слике.

Случај педофилије откривен је и крајем јула у Великој Кладуши, када је полиција ухапсила М. М. (47) из Орчеве луке због сумње да је обљубио малољетну кћерку З. М. (13). Блудника је полицији пријавио његов брат.  

Казне

Кривични закон Републике Српске предвиђа казну од шест мјесеци до пет година затвора за осуђене за искоришћавање дјеце за порнографију.

- Ко злоупотријеби дијете или малољетно лице за израду слика, аудио-визуелног материјала или других предмета порнографске садржине казниће се овом казном - стоји у Кривичном закону РС.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана