Вјечни сјај Сњегова Килиманџара

Приредила: Александра Глишић
Вјечни сјај Сњегова Килиманџара

Оук Парк - Не постоји ништа што се може упоредити са писањем. Све што радиш јесте да сједиш за писаћом машином и крвариш.

Овим ријечима великан америчке и свјетске књижевности, Ернест Хемингвеј, описивао је оно што је највише волио да ради, да ствара нове свјетове у својим дјелима. Рођен  21. јула 1899. у Оук Парку и добитник Нобелове награде за књижевност 1954, познат је по својим изузетним романима и новелама, али и по узбудљивом животу, који је 2. јула 1961. окончан самоубиством.

Међу бисерима које је написао налазе се "За ким звоно звони", "Сунце се поново рађа", "Старац и море", "Збогом оружје",  "Сњегови Килиманџара". Писац и новинар, био је припадник париског удружења изгнаника двадесетих година двадесетог вијека и један од ветерана Првог свјетског рата, који су касније били познати као "изгубљена генерација". Добио је и Пулицерову награду 1953. године за роман "Старац и море". Својим посебним начином писања који карактерише шкртост на ријечима, насупрот стилу његовог књижевног супарника Вилијама Фокнера, Хемингвеј је значајно утицао на развој лијепе књижевности двадесетог вијека. Многи његови романи се данас сматрају класичним дјелима америчке књижевности.

Хемингвеј је од оца наслиједио авантуристички дух и немиран темперамент што је врло рано одредило његов животни пут. Није хтио да троши вријеме на стицање универзитетског образовања. Почео је да ради као новинар, открио је свој списатељски дар и писање му је постало животни позив. Риболов и лов су му били омиљени хоби. Кад год је путовао, а био је страствени путник, обавезно је носио три ствари: удице, пушку и писаћу машину. Физички снажан, радознао и жедан живота, обишао је Европу, Америку, Кину, Африку, а живио је у Паризу, Ки Весту и Хавани. Био је ратни дописник, али и борац, што му је омогућило да стекне огромно искуство и скупи солидну грађу за своје писање.

Године 1950. изашао је роман "Преко ријеке па у шуму", кога је критика прогласила најслабијим дјелом Ернеста Хемингвеја. То је погодило писца који је 1952. објавио роман "Старац и море" и њиме задобио неподијељена признања критике.

"Покретни празник"

Постхумно је 1964. године објављена мемоарска проза "Покретни празник" о животу у Паризу и "изгубљеној генерацији". Постоји међународна конференција о животу и дјелу Ернеста Хемингвеја која је 17. пут одржана 2016. године у Чикагу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана