Vječiti dječak i filmski vitez otišao među anđele

Priredila: Mirna Pijetlović
Vječiti dječak i filmski vitez otišao među anđele

Beograd - Emotivnim govorima, dugim aplauzima neizmjernog poštovanja, ali i suzama, rodbina, prijatelji i kolege su na vječni počinak ispratili legendu jugoslovenskog i srpskog glumišta, čovjeka koga je volio cijeli svijet, velikog Velimira Batu Živojinovića.

Komemoracija povodom njegove smrti održana je juče u Skupštini grada Beograda, gdje su se okupili brojni članovi porodice, prijatelji i javne ličnosti, a prvi red bio je rezervisan za Batinu suprugu Lulu, kćerku Jelenu, kao i unuke Dinu i Velimira.

Od velikog glumca došle su da se oproste  brojne poznate ličnosti iz svijeta glume, muzike i politike. Među prvima u Skupštinu grada došli su Aleksandar Antić i Radoš Bajić, zatim Dragan Džajić, Milorad Mandić Manda, Vesna da Vinča, Jelena Žigon, Zdravko Šotra, Radmila Živković. Tu su bili i Zorana Mihajlović, Ivica Dačić, Vanja Udovičić, Jadranka Joksimović, Kori Udovički, Zoran Đorđević, Tanja Miščević, Siniša Mali, Duda Ivković.

Komemoraciji su prisustvovali i predstavnici sedme sile, a posebnu pažnju izazivale su ekipe kineskih medija. Na samom početku Vanja Bulić zamolio je za minut ćutanja.

- Nezahvalno je Batin život staviti u nekoliko minuta. Rođen u vozu, predodređen je da bude lokomotiva u svemu što bude radio. Humor je bio njegov zaštitni znak. Sve kaskaderske scene Bata je radio sam - rekao je Bulić.

Nakon kratkog filma o Batinom životu Bulić je rekao: Sada bi se Bata pojavio i rekao da kasni, ali bi rekao: "Zar ja ne zaslužujem aplauz?". Cijela sala je ustala i aplaudirala.

Filmski kritičar Božidar Zečević rekao je kako je Bata glumio u svim filmovima.

- "Ja nisam glumac, ja sam znak", govorio je Bata. "Mi smo znaci, pa od nas mogu da naprave znak pitanja ili znak čuđenja", govorio je - sjećao se Zečević na komemoraciji.

Batin drug iz djetinjstva Strahinja Straja Rodić obratio se prisutnima na komemoraciji.

- Odrasli smo zajedno. Zajedno smo išli u obdanište. Bata je predložio i da zajedno studiramo na Akademiji dramskih umetnosti. I to smo odradili. Ja sam studirao režiju, a on je odabrao da bude glumac. Pravi razlog našeg odlaska na akademiju je da bismo igrali u kaubojskim filmovima. Bata je i igrao. On je zadovoljan otišao, ali nikako nije mogao da ostavi Lulu, njegovu kraljicu, kćerke, unuke i sina Miljka - rekao je Rodić.

Nakon njega prisutnima se obratio glumac Lazar Ristovski, koji je za Batu rekao da je bio filmski vitez i vječiti dječak.

- Okupili smo se da odamo počast filmskom vitezu. Jednoga dana u moje selo u Vojvodini stigao je film "Vlak". Te noći kada se film završio, rodio se novi mladić, to je onaj koji igra glavnu ulogu, danas bi mladi rekli - car, legenda. Naš Bata nosio se rame uz rame sa svetskim zvezdama - rekao je Ristovski.

Komemoracija je završena gromoglasnim aplauzom koji je trajao nekoliko minuta.

Posljednju počast glumcu odali su i dostojanstveno ga ispratili na vječni počinak njegova porodica i prijatelji u Aleji velikana na Novom groblju u Beogradu, a među prvima je stigla njegova supruga Lula koja je plačući ljubila kovčeg.

Na sahrani, uz hiljade poštovalaca lika i djela Bate Živojinovića, bili su i unuk Josipa Broza Tita, Joška Broz, Vojislav Šešelj, kao i Tanja Peternek, Miodrag Krstović, Vesna Čipčić, Vesna Trivalić, Nataša Ninković, Momčilo Otašević, Svetozar Cvetković, Margit Savović, Mira Zelenović, Mira Banjac, te Gorica Popović, Jelena Žigon i Dragan Petrović Pele. Lepa Brena i Boba Živojinović došli su na Batinu sahranu, kao i Branko Ružić i Vladimir Božović.

Milorad Mandić Manda održao je jako emotivan govor posvećen Bati. Nije mogao da zadrži suze.

- Velimire, nikada te nismo tako zvali. Smatrali smo te bratom, ocem, učiteljem. Hvala ti za nagradu što smo te upoznali, igrali sa tobom, delili kadar. Od tebe smo krali zanat, nikada se nisi ljutio zbog toga. Znao si da to poklanjamo narodu. Mnogo si nas voleo, mi tebe nismo. Obožavali smo te. Bato, hvala ti za sve i, naravno, večno smo ti zahvalni. Bato, počivaj u miru - grcao je Manda.

Danica Maksimović se prisjetila kada je 1978. godine snimila prvu scenu sa njim.

- Nadam se da će uz tvoje filmove mnogi učiti kao što smo i mi. Možda ti nikada nisam rekla koliko te volim, koliko si učinio za mene. Zahvaljujući tebi sam uspela da se uzdignem - ispričala je glumica.

Nakon govora povorka je krenula ka Aleji velikana, a uz sanduk su išli Dragan Bjelogrlić, Mandić, Dačić i Antić. Pored groba govore su održali Radmila Živković i Radoš Bajić, nakon čega je Velimir Bata Živojinović sahranjen.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana