Вјечити дјечак и филмски витез отишао међу анђеле

Приредила: Мирна Пијетловић
Вјечити дјечак и филмски витез отишао међу анђеле

Београд - Емотивним говорима, дугим аплаузима неизмјерног поштовања, али и сузама, родбина, пријатељи и колеге су на вјечни починак испратили легенду југословенског и српског глумишта, човјека кога је волио цијели свијет, великог Велимира Бату Живојиновића.

Комеморација поводом његове смрти одржана је јуче у Скупштини града Београда, гдје су се окупили бројни чланови породице, пријатељи и јавне личности, а први ред био је резервисан за Батину супругу Лулу, кћерку Јелену, као и унуке Дину и Велимира.

Од великог глумца дошле су да се опросте  бројне познате личности из свијета глуме, музике и политике. Међу првима у Скупштину града дошли су Александар Антић и Радош Бајић, затим Драган Џајић, Милорад Мандић Манда, Весна да Винча, Јелена Жигон, Здравко Шотра, Радмила Живковић. Ту су били и Зорана Михајловић, Ивица Дачић, Вања Удовичић, Јадранка Јоксимовић, Кори Удовички, Зоран Ђорђевић, Тања Мишчевић, Синиша Мали, Дуда Ивковић.

Комеморацији су присуствовали и представници седме силе, а посебну пажњу изазивале су екипе кинеских медија. На самом почетку Вања Булић замолио је за минут ћутања.

- Незахвално је Батин живот ставити у неколико минута. Рођен у возу, предодређен је да буде локомотива у свему што буде радио. Хумор је био његов заштитни знак. Све каскадерске сцене Бата је радио сам - рекао је Булић.

Након кратког филма о Батином животу Булић је рекао: Сада би се Бата појавио и рекао да касни, али би рекао: "Зар ја не заслужујем аплауз?". Цијела сала је устала и аплаудирала.

Филмски критичар Божидар Зечевић рекао је како је Бата глумио у свим филмовима.

- "Ја нисам глумац, ја сам знак", говорио је Бата. "Ми смо знаци, па од нас могу да направе знак питања или знак чуђења", говорио је - сјећао се Зечевић на комеморацији.

Батин друг из дјетињства Страхиња Страја Родић обратио се присутнима на комеморацији.

- Одрасли смо заједно. Заједно смо ишли у обданиште. Бата је предложио и да заједно студирамо на Академији драмских уметности. И то смо одрадили. Ја сам студирао режију, а он је одабрао да буде глумац. Прави разлог нашег одласка на академију је да бисмо играли у каубојским филмовима. Бата је и играо. Он је задовољан отишао, али никако није могао да остави Лулу, његову краљицу, кћерке, унуке и сина Миљка - рекао је Родић.

Након њега присутнима се обратио глумац Лазар Ристовски, који је за Бату рекао да је био филмски витез и вјечити дјечак.

- Окупили смо се да одамо почаст филмском витезу. Једнога дана у моје село у Војводини стигао је филм "Влак". Те ноћи када се филм завршио, родио се нови младић, то је онај који игра главну улогу, данас би млади рекли - цар, легенда. Наш Бата носио се раме уз раме са светским звездама - рекао је Ристовски.

Комеморација је завршена громогласним аплаузом који је трајао неколико минута.

Посљедњу почаст глумцу одали су и достојанствено га испратили на вјечни починак његова породица и пријатељи у Алеји великана на Новом гробљу у Београду, а међу првима је стигла његова супруга Лула која је плачући љубила ковчег.

На сахрани, уз хиљаде поштовалаца лика и дјела Бате Живојиновића, били су и унук Јосипа Броза Тита, Јошка Броз, Војислав Шешељ, као и Тања Петернек, Миодраг Крстовић, Весна Чипчић, Весна Тривалић, Наташа Нинковић, Момчило Оташевић, Светозар Цветковић, Маргит Савовић, Мира Зеленовић, Мира Бањац, те Горица Поповић, Јелена Жигон и Драган Петровић Пеле. Лепа Брена и Боба Живојиновић дошли су на Батину сахрану, као и Бранко Ружић и Владимир Божовић.

Милорад Мандић Манда одржао је јако емотиван говор посвећен Бати. Није могао да задржи сузе.

- Велимире, никада те нисмо тако звали. Сматрали смо те братом, оцем, учитељем. Хвала ти за награду што смо те упознали, играли са тобом, делили кадар. Од тебе смо крали занат, никада се ниси љутио због тога. Знао си да то поклањамо народу. Много си нас волео, ми тебе нисмо. Обожавали смо те. Бато, хвала ти за све и, наравно, вечно смо ти захвални. Бато, почивај у миру - грцао је Манда.

Даница Максимовић се присјетила када је 1978. године снимила прву сцену са њим.

- Надам се да ће уз твоје филмове многи учити као што смо и ми. Можда ти никада нисам рекла колико те волим, колико си учинио за мене. Захваљујући теби сам успела да се уздигнем - испричала је глумица.

Након говора поворка је кренула ка Алеји великана, а уз сандук су ишли Драган Бјелогрлић, Мандић, Дачић и Антић. Поред гроба говоре су одржали Радмила Живковић и Радош Бајић, након чега је Велимир Бата Живојиновић сахрањен.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана