Витомир Митрић учесник скупа y Kини

Срна
Витомир Митрић учесник скупа y Kини

Ченгду - Луткарство је врло моћна умјетност јер је компилација свих умјетничких врлина и она покреће најтананије мисли и размишљање о луткарству, настанку живота и о нама самима, рекао је директор Међународног фестивала професионалних луткарских позоришта за дјецу “Лут фест” Витомир Митрић.

Представљајући студију “Актуелне праксе, изазови, проблеми и рјешења савремене умјетности у позадини традиције; Пут културе - луткарство, као успјешан модел сарадње и духовних веза међу народима” учесницима 2. Форума о умјетничкој сарадњи Кине и земаља централне и источне Европе у Ченгдуу у Кини, Митрић је нагласио да се одговор на питање о савременој умјетности у позадини традиције налази управо у чињеници да је луткарство везано за стварање свијета и стварање умјетности.

- Та асоцијативност и рефлексија савремене теме не налази се у традиционалним театарским трупама у Кини, Јапану, Индији и Индонезији, али задивљује њихова потпуна преданост професији и врхунска анимација. Традиционални театар је опстао и треба га сачувати и његовати у свим државама јер је то дух једног народа и његов пут ка умјетности - нагласио је Митрић.

Митрић учествује у раду 2. Форума о умјетничкој сарадњи Кине и земаља централе и источне Европе, који се од 10. до 15. јуна одржава у Ченгдуу, у кинеској провинцији Сечуан.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана