Вишњићеви дани: Србима потребна саборност

Срна
Вишњићеви дани: Србима потребна саборност

Бијељина - Саборност је централна поука из бесједе члана Српског просвјетног и културног друштва /СПКД/ "Просвјета" Душанке Новаковић на вечерашњој Свечаној академији "Просвјете" у оквиру 25. културне манифестације "Вишњићеви дани" у Бијељини.

"Морамо повремено да застанемо, да се окренемо и загледамо у српске великане, да у свему томе измјеримо себе данас и пронађемо инспирацију за оно што тек треба да дође", изјавила је Новаковићева новинарима уочи академије у Центру за културу "Семберија".


Она је истакла да "Вишњићеви дани", као и све годишњице које се током ових културних манифестација обиљежавају, морају да имају поруку трајности коју треба пренијети младима.

Новаковићева је оцијенила да су "Вишњићеви дани" током 25 година афирмисали културу у Бијељини за различите узрасте и интересовања, те пружили прилику омладини да испоље своје таленте.

Као један од примјера добре тековине ове манифестације она је навела масовност такмичења у бесједиштву и рецитовању које је ове године у својеврсној школи говорне културе окупило стотину такмичара.

Новаковићева се осврнула и на наставак анатемисања српске културе, традиције и историје у региону, оцјењујући да су сви такви чинови и забране само на штету оних који их предузимају.

"Никад није било лако и без дозе политике у свему, али када изградимо себе и постанемо довољно свјесни својих вриједности, без гордости, не треба да се бранимо", поручила је Новаковићева.

Према њеним ријечима, сви Срби треба да пишу ћирилицом, а када се то постигне, никакве забране неће моћи да угрозе српско писмо.

"Никоме ми не задиремо у историју ни национално биће, али нико нема право ни да Србима оспорава оно што јесу", поручила је Новаковићева.

На свечаној академији наступили су Хор "Србадија", драмски умјетници који су говорили одломке из досадашњих бесједа о Филипу Вишњићу, гуслари и пјесници.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана