Виолинисткиња из Бањалуке Јована Раљић у Њемачкој: Дијелила сцену са врхунским умјетницима

Дејан Јовичић
Виолинисткиња из Бањалуке Јована Раљић у Њемачкој: Дијелила сцену са врхунским умјетницима

Бањалука - Виолинисткиња из Бањалуке Јована Раљић наступила је са интернационалним оркестром "Junge Deutsche Philharmonie" на пет концерата који су током овог мјесеца одржани у Берлину, Дармштату и Вајмару и тако била дио изузетно значајне музичке приче.

Раљићева, која тренутно живи и студира у Грацу, објаснила је да је ријеч о оркестру који окупља умјетнике из цијелог свијета до 30 година старости под условом да студирају на једном од факултета са подручја Њемачке, Аустрије и Швајцарске.

- Оркестар има традицију дугу 40 година и један је од најпризнатијих оркестара који сарађује са познатим диригентима, тако да ми је било задовољство наступати са њима - казала је Раљићева.

Срећна је, додаје, што је током ове турнеје имала прилику да сарађује и са плесачима из познате свјетске музичке компаније "Sasha Waltz & Guests", који су сарађивали и са Берлинском филхармонијом.

На наступима је представила оба талента, свирање и пјевање, што јој је отворило врата за учешће на још једном музичком догађају у склопу којег ће одржати наступ и у Хамбургу.

- Тренутно сам ангажована на једном музичком пројекту у Кракову на којем ми је ментор професор Џаир Клес из Израела. У Пољској ћу провести пар дана, након чега долазим накратко у Бањалуку - каже Јована.

Своје умијеће на виолини Бањалучанима је представила половином јуна у концертној сали Банског двора Културног центра са цијењеним пијанистом Арсеном Чаркићем. Концерт је био њена идеја, јер дуго није наступала пред домаћом публиком након што је годинама била прва виолина Бањалучке филхармоније.

Међу значајнијим концертима, које је одржала у посљедње вријеме, издвајају се наступи са финским оркестром "Lappeenranta City Orchestra" и симфонијским оркестром из Чешке.

Такмичење у Италији

Раљићева је у мају учествовала и на свјетском такмичењу "Andrea Postacchini" у италијанском граду Ферму, гдје је у конкуренцији од 70 такмичара, према одлуци осмочланог жирија, ушла међу пет најбољих свјетских умјетника, поред виолиниста из Кореје, Сингапура, Швајцарске и САД. За овај догађај Јована каже да је један од најзначајнијих успјеха у њеној каријери и најозбиљније такмичење на којем је до сада наступила.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана