Violinista Robert Lakatoš za Glas Srpske: Takmičenja vjetar u leđa mladim umjetnicima

Mirna Pijetlović
Violinista Robert Lakatoš za Glas Srpske: Takmičenja vjetar u leđa mladim umjetnicima

Novi Sad - Neopisiva ljubav prema muzici, velika predanost, odricanje i mnogo vježbe čine muzičara uspješnim, a takav je i višenagrađivani mladi, ali veoma perspektivni violinista Robert Lakatoš iz Novog Sada u čijem su virtuoznom muziciranju nedavno uživali i građani Banjaluke.

Robert je na poziv direktora Banjalučke filharmonije Ivana Otaševića došao u Banjaluku kako bi uveličao Novogodišnji koncert o čijem se kvalitetu, inovativnosti i emociji još priča, a ovaj mladi violinista je za "Glas Srpske" podijelio svoja dosadašnja iskustva i šta to jednom posvećenom umjetniku donosi čar muziciranja.

- Divno sam dočekan i saradnja sa kolegama iz orkestra je bila fantastična. Nastupao sam kao solista na Novogodišnjem koncertu, a nadam se da ću uskoro imati opet to zadovoljstvo da nastupim u Banjaluci. Publika je sjajna, ljudi toplog srca, poneo sam lepe utiske sa sobom kući - sa zanosom priča Robert.

Ova godina će za Roberta biti dosta koncertno aktivna. Nakon pobjede na prestižnom Međunarodnom takmičenju "Pablo Sarasate" nastupaće sa Simfonijskim orkestrom Pamplone, Krakovskom filharmonijom, a očekuje ga i turneja po Meksiku.

- Priprema za ove koncerte je veoma intenzivna. Svaki koncert je veoma značajan za mene, jer posle uspešnog koncerta očekujete da vas ponovo pozovu. Pobeda na takmičenju mi je omogućila ove koncerte i rekao bih da su danas takmičenja sjajna prilika da se jedan mladi umetnik afirmiše i dobije koncerte sa bitnim orkestrima i dirigentima u inostranstvu - ističe Robert.

U svoju biografiju ovaj mladi violinista upisao je i veoma značajnu saradnju sa svjetski priznatim umjetnikom Julijanom Rahlinom.

- Julijan Rahlin je umetnik sa bogatim scenskim iskustvom. On je violinista, violista, kao i dirigent. Saradnja sa Julijanom mi je od velikog značaja, jer na najbolji mogući način može mi približiti svet jednog soliste - kaže Lakatoš.

Napominje da mu je za lični napredak izuzetno značajna i saradnja sa poznatim srpskim gudalarom Vladimirom Radosavljevićem na čijem gudalu svira posljednjih sedam godina.

Pored nastupa sa orkestrima, Robert želi da izgradi i karijeru soliste. Ono što ga pasionira, kada je u pitanju istraživanje kompozitora, njihovih djela i epoha su neprevaziđeni "stari majstori", iako voli da izvodi i savremene kompozitore.

- Smatram da je potrebno neko vreme da savremena muzika dobije značaj i razumevanje koje sada imaju kompozitori 18, 19. i 20. veka. Mislim da umetnik ne treba da pravi razliku te da bude u mogućnosti da izvodi dela od baroka pa do savremene muzike - kaže Robert.

Pored koncertne karijere, ovaj nevjerovatni mladi umjetnik gradi već i pedagošku karijeru kao docent na Akademiji umetnosti u Novom Sadu.

- Pedagogija je veoma važna za mene, pored solističke karijere. Drago mi je da mogu mladim ljudima preneti znanje koje sam stekao odlazeći na festivale i majstorske kurseve kod najvažnijih pedagoga današnjice - zaključuje Robert Lakatoš. 

Stradivarijeva violina

Robert Lakatoš je imao tu čast da svira i na kultnoj Stradivarijevoj violini.

- Stradivari je instrument koji govori sam za sebe. Velika je čast doći do ovakvog instrumenta i sama pomisao da je instrument star više od 300 godina je neverovatna - kaže on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana