“Vihor” dobio pasoš “Pesničke republike”

Danko Kuzmanović
“Vihor” dobio pasoš “Pesničke republike”

Banjaluka - Ovo je drugi put da Srpski književni klub “Vihor” iz Dervente učestvuje na evropskom “Fejsbuk pesničkom festivalu” u Novom Sadu. Trudimo se da promovišemo naše stvaralaštvo i našu poeziju.

Kazao je ovo pjesnik Nenad Simić nakon gostovanja Srpskog književnog kluba “Vihor” iz Dervente na evropskom “Fejsbuk pesničkom festivalu” koji u okviru Novosadskog sajma knjiga organizuje Banatski kulturni centar.

Simić, koji je i predsjednik “Vihora”, rekao je da na ovaj način promovišu međunarodne “Ilindanske pjesničke susrete” u Derventi, koji se održavaju u avgustu, te da je to prilika i da pozovu pjesnike da učestvuju na nagradnom konkursu.

- Na našim pjesničkim susretima i konkursu, koji tim povodom organizujemo, bude oko 200 pjesnika iz šireg regiona. Bude tu gostiju i iz Slovenije i Njemačke i drugih zemalja Evrope - rekao je Simić.

Svi učesnici festivala svojim učešćem stekli su pravo da postanu državljani “Pesničke republike” i dobiju pasoš. “Pesnička republika” je osnovana 26. 11. 2016. godine u Banatskom kulturnom centru u Novom Miloševu, a proistekla je iz evropskog “Fejsbuk pesničkog festivala”.

Osim Simića iz “Vihora” su na festivalu, koji je održan u okviru Sajma knjiga, učestvovali Evita Bojkovac i Milorad Đurđević.

Evropski “Fejsbuk pesnički festival” održava se po 10. put na Novosadskom sajmu, u okviru Međunarodnog sajma knjiga, u organizaciji Banatskog kulturnog centra i Novosadskog sajma.

Festival okuplja pjesnike koji svoje stvaralaštvo predstavljaju na “Fejsbuku” s ciljem da virtuelnu pjesničku komunikaciju pretvori u stvarnu njihovim okupljanjem na Novosadskom sajmu.

Evropski “Fejsbuk pesnički festival” svake godine okuplja 500 pjesnika iz dvadesetak država.

Tokom dva dana trajanja manifestacije više od 130 pjesnika dolazi na manifestaciju i time ostvaruje pravo nastupa i recitovanja pjesama.

Program se sastoji od predstavljanja pjesama, promocije novih izdanja Banatskog kulturnog centra, koji je jedan od organizatora festivala, i tradicionalnog “Otvorenog štanda”.

Pobjednici prošlogodišnjeg festivala proglašeni su u decembru 2018. godine na manifestaciji “Pesnička republika” u Novom Miloševu. Knjige pobjednika Arvinda Jošija iz Indije i Nenada Trajkovića iz Srbije su u pripremi za objavljivanje.

Zbornik radova pjesama koje su na prošlogodišnjem konkursu ušle u uži izbor objavljen je pod nazivom “Višeglasje: Zbornik odabranih pesama: devetog evropskog Fejsbuk pesničkog festivala.”

Specijalni gosti bili su pobjednici prethodnih festivala: Toni Perdić (Srbija), Katarina Mosnak Bagljaš (Slovačka), Marijana Kunbar (Izrael) i Zlatko Kraljić (Slovenija).

Nagrade

Prvostepeni žiri 10. evropskog “Fejsbuk pesničkog festivala”, koji čine pobjednici prethodnih devet festivala, odlučuje o izboru pjesama za uži izbor za nagradu. Drugostepeni žiri, sa Simonom Grabovcem na čelu, odlučuje o dobitniku nagrade, koja je objavljivanje samostalne zbirke pjesama, dok će pjesme koje uđu u uži izbor biti objavljene u posebnoj zajedničkoj knjizi. Prvostepeni žiri će odluku o užem izboru donijeti do 1. juna, a drugostepeni će svoju odluku proglasiti na manifestaciji “Pjesnička republika”, koja se održava u novembru u Banatskom kulturnom centru u Novom Miloševu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana