“Видовдански пјеснички сусрети” на Романији одржани у Сокоцу: Уручена награда Жељку Грујићу

Срна
“Видовдански пјеснички сусрети” на Романији одржани у Сокоцу: Уручена награда Жељку Грујићу

Соколац - На централној свечаности “Видовданских пјесничких сусрета” Жељку Грујићу је уручена награда “Видовданска повеља” за збирку пјесама “Стид и мјесечина”.

Након додјеле повеље овогодишњем добитнику пјеснику и публицисти Жељку Грујићу са Пала, своје стихове су, осим њега, говорили пјесници Зоран Костић, добитник “Видовданске повеље” 2005. године, и Боро Капетановић, добитник ове награде 2013. године из Бањалуке, Гордана Ђилас из Новог Сада и Мирко Вуковић из Челинца.

Жељко Грујић  је изјавио да награда за њега има посебно значење и представља велику част, али и обавезу те је истакао да је захвалан свима који мисле да је баш он заслужио ову “Видовданску повељу”.

- Иако сам до сада много пута награђиван, ова награда је за мене посебна зато што је то “Видовданска повеља”, јер њено име садржи све оно што омеђује наш карактер и наше биће, оно што му даје ентитетску пуноћу, без чега бисмо били као народ и појединци “шупљи људи”, запали у раз историје - рекао је Грујић.

Грујић је истакао да је оваква награда истовремено и обавеза да се пише у оном матичном току српске поезије, који је кренуо са српском средњовјековном поезијом која је била чисто духовног карактера, а послије народна поезија, епска, лирска, народне умотворине, потом Његошева и Бранка Радичевића.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана