Великани сликарства и звуци џеза у Ноћи музеја

Александра Глишић
Великани сликарства и звуци џеза у Ноћи музеја

Бањалука - Европска "Ноћ музеја" биће обиљежена у Републици Српској, а музеји који су припремили богат програм за 20. мај на једну ноћ претварају се у прави полигон за авантуре кроз историју и савремене умјетничке токове.

Ова традиционална манифестација у исто вријеме се одржава у више од 2.000 европских музеја.

Музеј савремене умјетности Републике Српске придружио се овој манифестацији још 2006. године, као прва музејска институција из БиХ, на позив Министарства културе и информација Републике Француске. Програм који овај музеј приреди сваке године посјети више од 4.000 људи, који уживају у бесплатном цјеловечерњем програму.

- Програм "Ноћи музеја" ове године обухвата изложбу "Теме и идеје модерног: Српско сликарство 1900-1941". Ријеч је о сталној поставци Галерије Матице српске, која подразумијева више од 60 најзначајнијих дјела сликара попут Саве Шумановића, Јована Бијелића, Данице Јовановић, Петра Добровића, Милана Коњевића и др - најављују из Музеја савремене умјетности РС и подсјећају да је куриозитет ове изложбе у томе што је она саставни дио сталне поставке и што ју је могуће видјети само у Новом Саду, али захваљујући сарадњи са Матицом српском сада је доступна и Бањалучанима.

Програм на платоу испред Музеја биће подијељен у два сегмента - визуелни и музички.

- Први визуелни дио подразумијева наступ "Инеџ Театра" - циркуске компаније из Београда, која ће извести  "Флуо перформанс". Овај визуелно упечатљив перформанс изводи се са УВ свјетлима, а укључује елементе плеса, луткарског театра, ваздушних акробација и жонглирања - поручили су из Музеја.

Најавили су и наступ "Џез поези кабареа", који такође изводи својеврстан музички перформанс настао спајањем врхунског бањалучког џез квартета "Цомбине љуартет" и поезије два млада бањалучка пјесника Небојше Курузовића и Саше Берендике. Њихов концерт ће трајати 90 минута и састоји се од 14 ауторских пјесама, које прати ауторски аранжирана музика.

У Музеју Републике Српске програм ће почети у 20 часова, а трајаће до поноћи.

- Радионице и програм "Свијет као Музеј" и "Диносаурусирај ме" одвијаће се у просторијама Сталне поставке, а посјетиоци ће имати прилику да разгледају и двије тематске изложбе "Опсада Лењинграда у фотографијама" и "Живот кроз објектив" аутора Милана Лолића - кажу из Музеја РС.

За крај програма оставили су наступ музичке групе "Acoustic house", а спремили су и пројекцију анимираног филма изненађења.

Музеј Стара Херцеговина за посјетиоце је припремио концерт класичне музике у атријуму, проширену и обогаћену изложбу о доктору Ристу Јеремићу, угледном Фочаку и академику.

- Планирано је и отварање сувенирнице Музеја, у којој ће се моћи купити умјетничке слике, књиге, као и други сувенири и украсни предмети - рекли су у Музеју.

Осим тога, посјетиоце чекају четири сталне поставке, етнографска, "Фоча у прошлости", "Сто десет дана фочанске републике" и Спомен соба.

И у Музеју Херцеговине у Требињу све је спремно за обиљежавање "Ноћи музеја", која ће почети у 18 часова радионицом за дјецу, гдје ће настајати мозаик. Услиједиће изложба дјела умјетника из Академије примењених умјетности из Београда и концерт групе "Кругови у житу". Требињци ће моћи да погледају и умјетничке инсталације у Старом граду и на Тргу слободе у Требињу, које приређују чланови Умјетничке радионице "Ризба".

"Археолог или палеонтолог - питање је сад" назив је едукативне радионице за дјецу и родитеље, која ће отворити врата Музеја Семберије у Бијељини. Они ће све који их посјете дочекати и изложбом "Пеглање (ни)је робија", концертом ученика Основне музичке школе "Корнелије Станковић" и Хора "Србадија", наступом Театра "Убунту" и "Арка" бенда и пројекцијом цртаног филма. Као дио програма одвијаће се и "Љуиз нигхт", који ће обухватити питања из области опште културе и информисаности.

И Музеј Козаре у Приједору прикључио се овој манифестацији, а њихов програм почиње ујутру историјским часом "Породица Стојановић, који ће водити кустос-историчар Наташа Тошановић. Сат послије историјског часа биће одржано предавање о Петру Кочићу - "Култура сјећања - култура трајања", које ће одржати виши кустос-историчар Ведрана Адамовић. Посјетиоци ће моћи чути и о археолошким локалитетима "Градине Зецови и Топића брдо код Приједора", о чему ће говорити археолог Даниела Радосавац. Виши кустос-етнолог Марија Радаковић говориће о насљеђу. Овај програм тајаће до подне, а паралелно са предавањима од 10 биће отворена и ликовна радионица "Графика", коју ће водити кустос ликовне збирке Музеја Козара Алекса Милић.

Арт клуб "Простор"

"Нисмо музеј, али имамо 'Простор'!", поручују из бањалучког Арт клуба "Простор", смјештеног у Кордунашкој улици 22 у Бањалуци. Тамо ће "Ноћ музеја" започети у 18 часова радионицом "Papertoy", коју ће водити Маја Золак. Ријеч је, кажу, о идеји која је у потпуности некомерцијална и импулсивна - свако ко жели може учествовати и направити свога ждрала, на њему написати своју жељу и поклонити драгој особи тачно у поноћ. Програм обухвата и изложбу "Contrmplorary art", која представља радове студената завршне године бањалучке Академије умјетности и биће отворена у 21 час. Од 22 часа кренуће на Tour D'Art, дијелиће прикупљене радове и за свакога по папирнатог ждрала. Њихова путања ићи ће од кафића "Жижа", кафића "Еклектик", Музеја РС до Музеја савремене умјетности РС.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана